Dünya'nın termosferi, bu yıl Dünya'yı vuran jeomanyetik fırtınalardan enerjiyi emdikten sonra yakın zamanda yaklaşık 20 yıllık bir sıcaklık zirvesine ulaştı.
ARTMAYA DEVAM EDECEK
Uzmanlar, atmosferin ikinci en yüksek katmanındaki sıcaklığın, Dünya'nın yörüngesindeki uyduları etkileyebilecek olan güneşin aktivitesi arttıkça önümüzdeki birkaç yıl içinde artmaya devam edeceği konusunda uyardı.
NASA'ya göre termosfer, yerden yaklaşık 85 kilometre yükseklikte mezosferin tepesinden, yerden yaklaşık 600 km yükseklikte başlayan ekzosferin dibine kadar uzanıyor.
MEYDANA GELEN 3 FIRTINA TETİKLEDİ
Sıcaklık artışına Ocak ve Şubat aylarındaki üç jeomanyetik fırtına neden oldu. Dünya'nın manyetik alanındaki büyük bozulmalarında koronal kütle püskürmelerini meydana getirdiği açıklandı.
NASA'nın Virginia'daki Langley Araştırma Merkezi'ndeki TIMED görevinde önde gelen bir araştırmacı ve TCI'nin yaratıcısı olan Martin Mlynczak "Bu 'fırtınalar' enerjilerini termosferde biriktirir ve ısınmasına neden olur. Artan ısıtma, termosferdeki nitrik oksit ve karbondioksitten artan kızılötesi emisyon seviyelerine neden oluyor." açıklamalarında bulundu.
1 AY ARALIKLARLA MEYDANA GELDİ
Ani artıştan bu yana, gezegenimizi en az iki jeomanyetik fırtına daha vurdu biri 24 Mart'ta, bu, altı yıldan uzun süredir Dünya'yı vuran en güçlü güneş fırtınasıydı ve 24 Nisan'da eşit derecede güçlü bir başka fırtına daha meydana geldi.
Jeomanyetik fırtınalar, güneşin en aktif olduğu ve CME'leri ve güneş rüzgarını yayan karanlık güneş lekeleri ve plazma döngüleriyle kaplı olduğu kabaca 11 yıllık güneş döngüsünün bir parçası olan solar maksimum sırasında daha sık ve yoğun hale gelir.