Küresel ısınma Türkiye'de bu yaz farklı bir etki yaratıyor. Şehirlerimiz sıcaklık rekorları kırıyor. 26 Temmuz'da da bazı şehirlerimizde yeniden sıcaklık rekorlarının kırılacağı ifade ediliyor. Bu gelişmelerin yaşandığı sırada dünyadan da ürkütücü bir haber geldi.
Birleşik Krallık Tyndall İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Emeritus Profesör Robert Watson, ülkelerin emisyon azaltım taahhütleri ve aksiyonlarının küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için yetersiz olduğunu belirterek, "Sıcaklık artışını 2 dereceyle sınırlandırabileceğimiz konusunda bile iyimser değilim" dedi.
"BÖYLE DEVAM EDERSE 2,5 SANTİGRAT DERECE ARTACAK"
Watson "Mevcut taahhütler dünyayı 2,5 derecelik küresel sıcaklık artışına götürüyor. Böyle devam ettikçe dünyanın sıcaklığı daha fazla aşırı sıcak hava dalgasına, sellere, kuraklığa ve orman yangınlarına yol açacak şekilde artacak" ifadelerini kullandı.
Daha önce Birleşmiş Milletler, NASA ve Beyaz Saray'da görev alan ve dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinden biri olarak bilinen Watson, küresel ısınmanın giderek artan etkileri, aşırı hava olayları ve ülkelerin iklim taahhütlerine ilişkin soruları yanıtladı.
Bilim insanlarının artan emisyonlara karşı uzun süredir uyarılarda bulunduğunu ve kömür, petrol ve gaz kullanımı devam ettikçe karbon emisyonlarının dünyanın ısınmasını artıracağını dile getiren Watson, bu ısınmanın insanlık ve doğa için çok olumsuz sonuçlara yol açtığına işaret etti.
Watson, küresel sıcaklık artışının şu an 1,2 dereceye yaklaştığını ve aşırı hava olayları başta olmak üzere birçok olumsuz etkisinin görüldüğünü dile getirdi.
Şu anda Avrupa, Kuzey Amerika ve dünyanın birçok bölgesinde sıcak hava dalgası, sel ve kuraklığın yaşandığını kaydeden Watson, buna rağmen Paris Anlaşması'nda belirlendiği gibi küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmak için mevcut taahhütlerin çok yetersiz olduğunu ifade etti.
Watson, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak teknik veya teorik olarak mümkün gibi görülebilir ancak bunun mümkün olmayacağını düşünüyorum. Sıcaklık artışını 2 dereceyle sınırlandırabileceğimiz konusunda bile iyimser değilim. Mevcut taahhütler bizi 2,5 derecelik küresel sıcaklık artışına götürüyor. Hedeflenen seviyenin oldukça üstünde. Böyle devam ettikçe dünyanın sıcaklığı daha fazla aşırı sıcak hava dalgasına, kuraklığa ve orman yangınlarına yol açacak şekilde artacak."