Araştırma ekiplerinin son bulgusu duyan herkesin tüylerini diken diken etti. Korkunç sona hiç olmadığımız kadar yakın olabiliriz. Grönland'da iklim değişikliğinin neden olduğu eriyen buzun, Atlantik Meridional Devrilme Dolaşımının (AMOC) 2025'te çökmesine neden olabilir. Bu sonuç yaşanırsa hiçbir şey eskisi gibi olmaz.
AVRUPA DONDURUCU DERECEDE SOĞUYABİLİR
AMOC, Karayipler'den kuzeye ve doğuya ılık su getirirken güneye daha soğuk Arktik suyu getiriyor. Aniden kapanırsa, bilim adamları Kuzey Amerika'nın daha şiddetli kasırgalar gibi hava değişiklikleri yaşayacağına ve Kuzey Avrupa'nın çok daha soğuk olacağı konusunda hemfikir.
RESMİ ALARMI VERDİLER
Klimatologlar, AMOC'nin çöküşünün gerçek bir tehdit olduğunu ve yeni çalışmanın, önemli bir iklim değişikliği devrilme noktasını daha önce düşünülenden daha erken geçebileceğimize dair meşru bir alarm verdiğini söylese de, tam olarak ne zaman olduğu hakkında hala bilmediğimiz çok şey varolabilir.
AMOC NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİ?
AMOC, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin "küresel okyanus taşıma bandı" dediği şeyin bir parçasıdır. Bu, Kuzey Avrupa'yı aksi takdirde bu enlemde olacağından birkaç derece daha sıcak tutar.
BÜYÜK RİSK ALTINDA
Son yıllarda yapılan araştırmalar, akıntının son 1000 yılın en zayıf noktasında olduğunu gösteriyor. Bilim adamları neden olduğundan emin olmasalar da, birçok çalışma, zayıflamanın Grönland buz tabakası da dahil olmak üzere Kuzey Kutbu deniz buzunun erimesinden kaynaklanan tatlı su akışına ve artan yağışa bağladığını ve bunların her ikisinin de küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirtiyor.
TARİH VEREREK UYARDILAR
Araştırmacılar, zaman içindeki AMOC akım gücünü tahmin etmek için 1870'e kadar uzanan deniz yüzeyi sıcaklık verilerini kullandılar. Sistemin kademeli olarak zayıflamasından yola çıkarak, sistemin 2025 ile 2095 yılları arasında çökeceğini tahmin ettiler ve en muhtemel tarih yüzyılın ortası civarındaydı.
EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR DURUM
Kuzey enlemlerinde daha soğuk havaya ek olarak, bir AMOC çöküşünün, Atlantik'te artan deniz seviyesi yükselmesi, Avrupa ve Kuzey Amerika'da yağışlarda düşüş ve Güney Amerika ve Afrika'da muson düzenlerinde kaymalar dahil olmak üzere geniş kapsamlı etkileri olacaktır.
"DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDEN DAHA YAKIN"
Almanya'daki Potsdam Üniversitesi'nde okyanuslar fiziği profesörü olan Stefan Rahmstorf, "AMOC devrilme noktasının nerede olduğu konusunda hâlâ büyük bir belirsizlik var, ancak yeni çalışma, bunun düşündüğümüzden çok daha yakın olduğuna dair kanıtlara katkıda bulunuyor" dedi.