Küresel iklim değişikliği dünyayı çok ciddi şekilde etkileyecek. Değişikliğin etkilerini başta Türkiye olmak üzere birçok ülke hissetmeye başladı. Fakat başta ABD olmak üzere birçok ülke açısından durum diğerlerine göre çok daha ciddi.
Yükselen deniz seviyeleri, devam eden iklim krizinin belki de en ciddi sonucu.Okyanus, atmosfere pompalanan sera gazlarının yüzde 90'ından fazlasını emiyor. Bu da deniz suyunun genleşmesine neden oluyor. Ayrıca dünya ısınırken buzullar ve buz tabakaları eriyor ve dünya okyanuslarını besliyor.
Bütün bunlar endişe verici bir hızla oluyor. Ve bilim adamları, iklim değişikliğinin etkileri hemen azaltılmazsa, kontrolden çıkabileceğinden korkuyorlar.
"Deniz seviyesinin yükselmesi en iyi er ya da geç düşünülür. Küresel olarak mevcut oranlar yılda 4 milimetre, bu da bir yüzyılda 40 santimetre ya da yaklaşık 16 inç. Ancak genel olarak bunun artması bekleniyor ve yaklaşık 2 feet'e çıkabiliriz.
Boulder, Colorado'daki Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nde (NCAR) seçkin bir akademisyen olan Kevin Trenberth, Newsweek'e verdiği demeçte, 2100 yılına kadar, ancak er ya da geç 2 fit ve daha fazlasına ulaşacağız .
"Emisyonları sıfıra indirerek küresel ısınmayı durdursak bile, deniz seviyeleri yüzyıllarca yükselmeye devam edecek."
Deniz seviyesindeki küçük bir yükselme bile belirli bölgeleri harap etme potansiyeline sahiptir. Bu, önlem alınmazsa, dünyanın sadece birkaç on yıl içinde çok farklı görünebileceği anlamına gelir.
Aslında, yükselen deniz seviyelerinin etkileri çoktan görüldü. Yükselen deniz seviyeleri, birçoğunu kıyı bölgelerinde gördüğümüz güçlü kasırgalar ve tayfunlar sırasında daha yıkıcı fırtına dalgalanmalarına katkıda bulunabilir.
Nisan 2023'te Nature Communications dergisinde yayınlanan bir araştırma , bu kıyılardaki deniz seviyesi yükselme oranının "en az 120 yılda eşi benzeri görülmemiş" olduğunu ortaya koydu. Deniz seviyesi yükselmeye devam ettikçe 2050'de sellerin ciddi şekilde kötüleşmesi bekleniyor.
Diğer alçak kıyı bölgeleri de risk altındadır. Sebesvari, diğer savunmasız bölgelerin Bangladeş ve Vietnam olduğunu söyledi.
NEW YORK TEHLİKE ALTINDA
"Nehir deltaları, özellikle risk altında olan bir tür alçak kıyı bölgesidir. Deltalar genellikle birçok insana ev sahipliği yapar ve verimli toprakları nedeniyle temel tarım alanlarıdır. Ancak, alçakta bulunurlar ve sele eğilimlidirler ve tuzlu su girişi riski altındadırlar." Sonuç olarak, en savunmasız delta bölgeleri arasında Nil Deltası, Mekong Deltası, Ganj-Brahmaputra Deltası ve Mississippi Deltası yer alıyor." "Dünyanın en büyük şehirlerinin çoğu kıyı şeridinde veya yakınında bulunuyor ve bu da onları deniz seviyesinin yükselmesine karşı özellikle savunmasız hale getiriyor. En riskli şehirlerden bazıları New York City, Jakarta, Tokyo, Şangay ve Mumbai'dir."
Bu nedenle gelecekte New York'ta mülk sahibi olmak isteyen Türk vatandaşlarının daha dikkatli olması gerektiği ifade ediliypor.