Bilim insanları, Libya'da binlerce insanın ölümüne yol açan yıkıcı sel felaketinin iklim değişikliği nedeniyle 50 kat daha fazla etkili olduğu ve normalden %50 daha fazla yağmur yağdığını hesapladı.
4 BİN KİŞİ ÖLDÜ 10 BİN KİŞİ KAYIP
Şiddetli sağanak yağışların iki barajın patlamasına ve şehri sular altında bırakmasına neden olması sonrasında Derna'da şu ana kadar yaklaşık 4.000 kişinin öldüğü doğrulandı, 10.000 kişi ise hâlâ kayıp.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAHA DA KÖRÜKLEDİ
Libya'daki silahlı çatışma, şehrin taşkın yatakları üzerine inşa edilmesi ve barajın yetersiz bakımıyla birlikte iklim değişikliği, bu tür aşırı olayların daha sık meydana gelmesine neden olarak felaketi daha da kötüleştirdi.
AKDENİZ ÜLKELERİNİ YAKIP YIKTI
Akdeniz'de şimdiye kadar kaydedilen en ölümcül ve en maliyetli fırtına olan Daniel Fırtınası, Yunanistan , Bulgaristan ve Türkiye'yi kasıp kavurdu ve bu ülkelerde de sel ve ölümlere neden oldu. Özellikle Akdeniz kıyısı şehirle olan Hatay, Adana, Mersin ve Antalya için durum daha da korkutucu olabiliyor.
SICAK HAVA DAHA ÇOK SU TUTUYOR
İnsanların sera gazları salması nedeniyle küresel ortalama sıcaklık 1800'lerin sonlarından bu yana yaklaşık 1,2 derece arttı ve daha sıcak hava daha fazla su tuttuğundan, bulutlar patladığında yağmur fırtınaları daha yoğun oluyor.
600 YILDA BİR GÖRÜLEN BİR OLAY
Dünya Hava Durumu Attribution'a göre, iklim değişikliğinin etkisine rağmen Libya'daki aşırı yağışlar hâlâ 300 ila 600 yılda bir görülen bir olaydı.
Yunanistan, ABD, Hollanda, Almanya ve İngiltere'den bilim adamlarından oluşan grup, iklim değişikliğinin Libya felaketindeki rolünün yanı sıra Doğu Akdeniz'de 10 gün süren sel felaketindeki rolünü hızlı bir şekilde değerlendirmek için hakemli yöntemler kullandı.
TÜRKİYE İÇİN TEHLİKE İHTİMALİ ARTTI
Bunun Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'de şiddetli yağmur olasılığını 10 kata kadar artırdığını ve %40 daha yoğun hale getirdiğini tahmin ediyorlar.
40 YILDA BİR GÖRÜLEN BİR OLAY
Bilim adamları, İspanya'da da sağanak yağışların sadece 24 saat içinde görüldüğünü, bu durumun analiz etmeyi çok daha zorlaştırdığını söyledi, ancak bunun artık 40 yılda bir görülen bir olay olduğunu tahmin ediyorlar.
TAHMİNLERDE MATEMATİKSEL BELİRSİZLİKLER VAR
Sel felaketinde Bulgaristan'da 4, İspanya'da 5, Türkiye'de 7, Yunanistan'da 17 kişi hayatını kaybetti. Bilim insanları, yağmurun belirli bölgelerde meydana gelmesi ve sıcak hava dalgalarından farklı olarak aşırı şiddetli yağmurun daha yüksek sıcaklıklara karşılık gelmemesi nedeniyle tahminlerinde "matematiksel belirsizlikler" bulunduğunu söyledi.
Ancak bu tür olayların olasılığını azaltan herhangi bir faktöre dair kanıt bulunmadığını ve meteoroloji istasyonlarının atmosfer sıcaklıkları arttıkça daha yoğun yağış kaydettiği için bunun iklim değişikliğinden etkilenmiş olması gerektiğini söylediler.
"DÜNYA ÇAPINDA BİR OLAY"
Yunanistan'ın Atina Ulusal Gözlemevi'nden Dr. Kostas Lagouvardos, aşırı yağışların artık "dünya çapında bir olay" haline geldiğini ve mevcut altyapının çoğunun onlarca yıl önce var olan koşullara dayanacak şekilde inşa edilmesi nedeniyle giderek daha tehlikeli hale geldiğini söyledi.
Düşük basınç sisteminde oluşan ve "durgun" hale gelen bu sistem, sellerin yol açtığı tahribatı daha da artırdı. Kuzey Avrupa'da ise İngiltere'de sıcaklık altı gün boyunca 30C'nin üzerinde seyrederek açık, sıcak ve kurak koşullar görüldü.