Küresel iklim değişikliğinin sonuna kadar hisseden Dünya, alarm vermeye de başladı. Bu sene Türkiye gibi ülkelere bir türlü yaz gelmedi. Önümüzdeki günlerde de aşırı hava olayları bekleniyor. Tüm bunlar yaşanırken, geçtiğimiz mart ayı hakkında da ürküten bilgiler ortaya çıktı.
Dünya, geçtiğimiz ay kayıtlardaki en sıcak ikinci en sıcak mart ayını yaşadı ve Antarktika deniz buzu kayıtlardaki en düşük ikinci seviyeye ulaştı.
Dünya Meteoroloji Örgütü‘nün aktardığına göre, Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti verileri, durgun bir hava modelinin gözlenmesi nedeniyle ayın büyük bölümünde normalden serin sıcaklıkların yaşandığı batı ABD dışında, mart ayı boyunca dünyanın hemen her yerindeki sıcaklıkların ortalamanın birkaç derece üzerinde seyrettiğini gösterdi.
Küresel sıcaklıkları artıran ve önümüzdeki aylarda etkili olması beklenen El Niño iklim modeli henüz başlamadan bu sıcaklıkların kaydedilmesini, birçok iklim bilimci endişe verici olarak yorumladı.
Mart 2023 ayrıca 20. yüzyıl ortalamasını aşan sıcaklıkların art arda kaydedildiği 529’uncu ay oldu. Bu, 44 yılı aşkın bir süredir nispeten serin tek bir ay dahi yaşanmadığı anlamına geliyor.
El Niño, doğu tropikal Pasifik‘te okyanus sularının ısınması ile başlıyor, etrafındaki havayı ısıtıyor ve kuzey yarımküre ile ötesinde hava modellerinin değişmesine neden oluyor. El Niño’nun hakim olduğu dönemlerde küresel sıcaklıklar daha yüksek seyretme eğilimi gösteriyor.
Şu anda, El Niño ve La Niña arasında salınan kapsayıcı model olan El Niño Güney Salınımı (ENSO) nötr durumda. Diğer bir ifadeyle, ne daha sıcağa ne daha soğuğa yönelik belirgin bir itici güç yok ve sıcaklıklar iki uç noktanın ortasında. Kaydedilen sıcaklıkların endişe verici olması da bundan kaynaklanıyor.