Dünya Meteoroloji Örgütü gerçekleştirdiği çalışma ile pek çok kimse tarafından merak edilen ve her geçen gün daha da ciddi duruma gelen kuraklık ve iklim krizi konusuna değindi. Son 30 yılın en hızlı kuruma oranına ulaşan nehirler üzerinde inceleme yapan Dünya Meteoroloji Örgütü yağışsız geçen mevsimlerin akarsular üzerindeki etkisini açıkladı.
SON BEŞ YILIN ORTALAMASI
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün Küresel Su Kaynakları Raporu'na göre, son beş yılda dünya genelinde ortalamanın altında nehir seviyeleri görüldü.
REKOR SEVİYE
2023'te, nehir havzalarının yüzde 50’sinden fazlasında olağan dışı durum gözlendi. Özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerika'da, Amazon ve Mississippi nehirlerinde rekor düşük su seviyeleri kaydedildi.2023, en sıcak yıl olarak kayda geçerken, iklim değişikliği su döngüsünü etkileyerek aşırı kuraklık ve sellere neden oldu.
2023, en sıcak yıl olarak kayda geçerken, iklim değişikliği su döngüsünü etkileyerek aşırı kuraklık ve sellere neden oldu.
OLAĞANIN DIŞINDA
Bilim insanları, iklim değişikliğinin hava olaylarının etkilerini artırdığını söylüyor. Afrika'nın doğu kıyısı, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası ve Filipinler selden etkilenen bölgeler arasında yer aldı. İsveç, İrlanda ve Birleşik Krallık'ta ise nehirlerde olağanın üzerinde su seviyesi görüldü.
YA ÇOK FAZLA YA DA ÇOK AZ
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün Genel Sekreteri Celeste Saulo, suyun iklim değişikliğinin göstergesi olduğunu vurgulayarak, “Artan sıcaklıklar, su döngüsünü hızlandırıp düzensiz hale getiriyor. Ya çok fazla ya da çok az suyla karşılaşıyoruz. Bu da ekosistemler ve ekonomiler üzerinde ağır bir yük oluşturuyor" dedi.