Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için kırmızı listeyle aranan Arap tavşanı ülkemizde sık sık görülmeye başlandı. İlk önce Elazığ’da görüntülenen tavşan sonra Karaman’da ortaya çıkmıştı.
BİR HABER DE TUNCELİ'DEN GELDİ
Şimdide bir haber Tunceli’den geldi. Türkiye’den her yerden fırlayan tavşan Tunceli’nin Hozat ilçesinde ortaya çıktı. Nesli tehlike altında bulunan ve IUCN kırmızı listesinde yer alan Arap tavşanı, daha önce kent merkezi ve Nazımiye ilçesinde görüntülenmişti.
KAMERAYLA GÖRÜNTÜLENDİ
Tavşan, bu kez de Tunceli’nin Hozat ilçesinde Vedat Aldemir isimli vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Karayolunda görüntülenen tavşan, bir süre sonra zıplayarak gözden kayboldu.
3 BUÇUK METREYE KADAR ZIPLAYABİLİYORLAR
Kanguru ve fareye de benzetilen ve 30 gram ağırlığı olan Arap tavşanı, uzun kuyruğu sayesinde 3 buçuk metreye kadar zıplayabiliyor. Tavşanlar on iki yıla kadar yaşayabilir. Üreme mevsimi Ocak ayından Ağustos ayına kadar sürer.
Arap tavşanları tıpkı kangurular gibi zıplamadaki ustalıklarıyla da biliniyor. Boyutunun küçük olmasına rağmen 3 buçuk metre zıplayabilen Arap tavşanlarının yanlış tarımsal faaliyetler nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Agresif veya zehirli değillerdir, ancak insanlar için tehlikeli kabul edilirler. Bunun nedeni, muhtemelen maymun çiçek taşıyıcıları olmalarıdır. CDC, bu ölümcül hastalık nedeniyle arap tavşanı ve çayır köpekleri de dahil olmak üzere tüm Afrika kemirgenlerinin ülkeye girişini yasakladı.