Arkeologlardan oluşan bir ekip, yaklaşık 3.700 yıl önce Türkiye'de yaşayan insanlara ait iyi korunmuş beyin ve deri kalıntılarını keşfetti.
"BATI ANADOLU'NUN KALBİ"
Kalıntılar, Anadolu yarımadasının batısında yer alan Kütahya ilindeki Tavşanlı Höyük'te (veya Tavşanlı Höyük) bulunan iki Tunç Çağı bireyine ait. Yerden kalp şekline benzediği için höyük "Batı Anadolu'nun Kalbi" olarak anılıyor.
BEYİN VE DERİ KALINTILARI BULUNDU
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'ndeki araştırmacıların önderliğinde bölgede yapılan son kazılarda nadir beyin ve deri kalıntılarının keşfedilmesiyle sonuçlandı.
2 KİŞİ BULUNDU
Kalıntılar, öldüğünde 15-18 yaşlarında bir genç ile öldüğünde 40-45 yaşlarında olan orta yaşlı bir erkeğe ait.
EVLERİNİN ATEŞE VERİLDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Araştırmacılar bu bireylerin yaklaşık 3.700 yıl önce evleri ateşe verildiğinde öldüklerini ve bir saldırı sırasında kaçamadıklarını düşünüyor.
BÖLGENİN BAŞKENTİ
Araştırmayı yürüten Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden arkeolog Erkan Fidan, höyüğün bölgedeki en eski yerleşim yeri olduğunu ve muhtemelen Tunç Çağı'nda bölgenin başkenti olduğunu söyledi.
ŞEHİR BÜYÜK BİR SALDIRI DA YOK OLMUŞ
Kanıtlar, MÖ 1700 civarında şehre büyük çaplı bir saldırı yapıldığını ve bunun sonucunda tüm yerleşimin yerle bir olduğunu gösteriyor.
KAFATASI İÇİNDEKİ BEYİN MATERYALİ KORUNMUŞ
Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nden Yılmaz Selim Erdal, yaptığı açıklamada, kafatası içindeki beyin materyalinin korunmasının, her iki iskeletin de yüksek düzeyde ısıya maruz kalmasından kaynaklandığını söyledi.
GÖĞÜS İLE KARIN ARASINDA DERİ KALINTISI BULUNDU
Arkeologlar ayrıca göğüs ile karın arasındaki iskeletlerden birinde ısı nedeniyle karbonlaşmış deri kalıntıları da buldular. Karbonizasyon, malzemenin genellikle ısıtılarak, yakılarak veya fosilleşme sırasında karbona dönüştürülmesi işlemidir.
İLK KEZ BULUNDU
Son bulgular, ülkedeki arkeolojik kazılarda bu tür deri kalıntılarının ilk kez bulunduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, beyin materyalinin korunmuş kalıntılarının ise daha önce dört veya beş kez bulunduğunu söyledi.
SALDIRININ AMACI ARAŞTIRILIYOR
Arkeologlar şimdi yerleşime yapılan saldırının amacının ne olduğunu ve sorumluların kim olabileceğini araştırıyor. En son bulgular, Avrupa Arkeologlar Derneği tarafından bu yıl 30 Ağustos ile 2 Eylül tarihleri arasında Kuzey İrlanda'nın Belfast kentinde düzenlenen bir konferansta sunuldu.