Bilim insanlarının son çalışmaları ilginç bir tespiti ortaya koymalarına neden oldu. Uzmanlar Kovid-19 salgını döneminin ilk aylarında uygulanan kısıtlama ve sokağa çıkma yasakları sürecinde kara memelilerinin davranışlarında farklılık oluştuğunu ve bu canlıların yüzde 73 daha fazla hareket ettiklerini belirledi.
Hollanda Radbord Üniversitesinden ekolog Dr. Marlee Tucker liderliğinde, Senckenberg Biyoçeşitlilik ve İklim Araştırma Merkezi ve Frankfurt Goethe Üniversitesinden Dr. Thomas Mueller, ABD Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ile 5 kıta ve 34 ülkeden bilim insanları, Kovid-19 döneminde uygulanan kısıtlama, sokağa çıkma yasaklarının dünyadaki 43 kara memeli türü üzerindeki etkilerini inceledi.
Çalışmada, 43 farklı kara memelisi, toplamda 2 bin 300 birey GPS vericileriyle takip edilip hareketleri değerlendirildi.
Bu dönemin kendilerine eşsiz bir doğal deney imkanı verdiğini belirten Şekercioğlu, salgın sürecinde basında hayvanların şehirlere indiğini gördüklerini ifade etti.
Şekercioğlu, dünya çapında en sıkı karantina ve yasakların uygulandığı 2020 ocak ve mayıs aylarındaki hayvan hareketlerini bir önceki senenin aynı dönemindeki hayvan hareketleriyle karşılaştırdıklarını anlattı.
"Bu süreçte 10 günlük dilimleri 2019 yılıyla karşılaştırdık" diyen Şekercioğlu, şu bilgileri verdi: "Bunun sonucunda gördük ki sıkı karantina uygulanan bölgelerde hayvan hareketleri yüzde 73 daha artmış. Yani insan baskısı azalınca hayvanlar yeni yerleri keşfetmeye başlamış."
Hayvanların insan hareketinin az olduğu yerlerde doğal alanları daha fazla kullandığını vurgulayan Şekercioğlu, "İnsanların fazla olduğu yerlerde hayvan hareketinin azaldığı tespit edildi. Bu çalışma, bize doğayı koruma açısından olumlu ve ümitli bir sonuç verdi." dedi.
Kaynak: AA