Koronavirüs salgınında yaşadıklarımız hala hafızalarımızda. Milyonlarca insanın hayatını kaybetmesinin yanı sıra milyarca insan da gerek sevdiklerinden gerekse de işlerinden ayrı kaldı. Aşı ve mesafe tartışmaları ise apayrı bir konu. Durum böyleyken kimse yeniden bir salgın süreci yaşamak istemiyor.
Salgının ekonomilere verdiği zarar ise hala onarılamadı. Salgından sonra dünya genelinde gıda krizleri ve enflasyon patladı.
Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen sonra araştırma da salgınların insan hayatında ne kadar büyük etki yaratabileceğini bir kez daha ortaya koydu.
Reuters veri analizi tarafından yürütülen bir araştırma, daha fazla insanın yarasa habitatlarına tecavüz etmesiyle, yarasalardan insanlara virüs bulaşma riskinin artmasının beklendiğini ortaya koydu.
Yarasa virüsleri binlerce yıl boyunca Batı Afrika, Hindistan, Güney Amerika ve dünyanın diğer bölgelerindeki ormanlarda gizlendi. Ancak rahatsız edilmediklerinde insanlık için çok az tehdit oluşturuyorlardı.
Artık, yeni bir Reuters veri analizi bulundu. Günümüzde yarasa habitatına giderek daha fazla insan giriyor ve yarasa kaynaklı patojenler, bir virüsün tür atlayıp insanlara bulaşma riskinin yüksek olduğu 113 ülkede epidemiyolojik bir mayın tarlası oluşturuyor.