Dünyanın önümüzdeki yıllarda yeni bir salgın yaşayacağına artık araştırmacılar tarafından kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomi otoriterleri de önümüzdeki 10 yıl içerisinde yeni bir salgının patlama ihtimalini çok yüksek olarak değerlendirdiklerini ifade ediyorlar.
Ancak araştırmacılar şu sıralarda dünyayı hangi salgının etkileyebileceğini araştırıyor. Araştırmacıların masasındaki en güçlü ihtimal "mantar virüsü". Ancak bu virüsten kurtulmak sanıldığı kadar da kolay değil.
İnsanlar arasında yaygın bir şekilde görülen mantar hastalığı bir çeşit enfeksiyondur. Mantar, küf veya küf gibi küçük bir organizmadır. Diğer birçok mikrop gibi, yararlı ve zararlı türleri bulunur. Doğada her yerde bulunan bu mantarlar bazı durumlar sonucunda deride kaşıntı, döküntü ve iltihaplara neden olabilir.
TEDAVİ EDİLMEZSE ÇOK TEHLİKELİ
Tedavi edilmediği durumda çeşitli ciddi komplikasyonlara yol açabilen mantar hastalığının tedavisi ilaçlar ile sağlanır. Mantar enfeksiyonu nedir sorusunun cevabı için yazının devamına bakabilirsiniz
VÜCUTTA MANTAR NEDEN OLUŞUR?
Mantar ile temasta bulunmak herkesin en az bir kere maruz kaldığı bir durumdur. Ancak mantar ile temasta bulunulması her zaman hasta olmak ile sonuçlanmaz. Mantar nemli ve sıcak bölgelerde çok daha kolay ve hızlı çoğalır. Bunun yanı sıra bazı durumlar da mantar hastalığı görülme riskini artırabilir. Genel olarak vücutta mantar görülmesinin nedenleri şunlardır:
Zayıflamış bağışıklık sistemi
Uzun süre yüksek doz antibiyotik alımı
Fazla kilolu olmak
Diyabet
Uzun süre kapalı ayakkabi giyilmesi
Yeni cilt bakım ürünü denemek
Dar ve sentetik kıyafetler giymek
Hamile olmak
Uzun süre nemli çorapla durmak
İnkontinans (idrar tutamama şikayeti)
KARA MANTAR
Bilinen diğer ismi ile mukormikoz çok yaygın olarak görülmeyen ancak tehlikeli bir mantar enfeksiyonudur. Mukormisit adlı küften kaynaklanır. Çoğunlukla sinüsler, beyin, cilt ve akciğer üzerinde etkileri vardır. Kara mantar hastalığı bir enfeksiyon olduğu için her yaştan insanda görülme ihtimali bulunur. Bu küf soluma yolu veya çürüyen ürün dolayısıyla vücuda temasta bulunabilir. Ancak her temas bu hastalığa yakalanma riski doğurmaz. Bir ilaç veya zayıflamış bağışıklık sistemi varlığında hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Benzer şekilde vücutta yara, yanık gibi cilt yaralanmalarının bulunması da hastalığa yakalanma riskini artırabilir. Pandemi döneminde bazı COVID-19 vakalarında da görülmüştür. Mukormikoz bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte hastalık bazı semptomlar gösterebilir. Bu semptomlar şu şekildedir:
Ateş, öksürük gibi enfeksiyon belirtileri
Baş ağrısı
Yüzün bir kısmında şişlik
Kanlı dışkı
Diyare (ishal)
Mide bulantısı, kusma
Sinüs tıkanıklığı
Bazı durumlarda enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu durumda kalp, dalak gibi organlar mantardan etkilenebilir. Mantarın ağır vakalarında bilinç bulanıklığı görülebilmesi ile birlikte enfeksiyon ölümcül bi hale gelebilir. mukormikoz şüphesi ile bir hekime başvurduğunuzda uygun gördüğü durumda bazı tetkikler uygulayabilir. Laboratuvar testleri, kültür testleri, burun veya boğazdan sıvı örneği, biyopsi, MRI (emar) veya BT (bilgisayarlı tomografi) taramaları bu tetkiklerden birkaçıdır. Kara mantar hastalığı teşhis edildiği durumda hızlı bir şekilde ilaç tedavisine başlanır. Bu şekilde enfeksiyonun kontrol altına alınması ve mantarın yok edilmesi amaçlanır. Daha detaylı bilgileri kara mantar hastalığı nedir? adlı yazımızda bulabilirsiniz.