Güney Almanya'da 16.000 yıldır kimsenin girmediği bir Buz Devri mağarasının girişi keşfedildi. Konstanz bölgesindeki Engen kasabasındaki kazılar sırasında, Tübingen Üniversitesi'nden Dr. Yvonne Tafelmaier liderliğindeki bir ekip, yaklaşık 16.000 ila 14.000 yıl önce Magdalen döneminde kullanılan mağarada araştırmalarına devam etti.
EN SON BUZ DEVRİ İNSANLARI GİRDİ
Mağara arkeologlar tarafından zaten bilinmesine rağmen, şimdiye kadar orijinal girişi keşfetmemişlerdi. Buluntuyla ilgili bir basın açıklamasının bildirdiğine göre, mağaranın orijinal girişine en son giren insanlar Buz Devri avcıları olacaktı.
"ÇOK NADİR BİR BULGU"
Tafelmaier yaptığı açıklamada, "Böyle bir bulgu, Paleolitik araştırmalarda son derece nadirdir ve Geç Buzul Çağı avcı toplayıcılarının davranışlarıyla ilgili önemli soruları modern yöntemlerle yanıtlama fırsatı sunar." Dedi.
TAVANINI DELMİŞLERDİ
Mağaranın küçük bir kısmı, 1978'de arkeologlar tarafından, araştırmacıların mağaranın ne zaman kullanıldığını keşfetmelerini sağlamak için tavanında bir delik açmasıyla bulundu.
BARINAK OLARAK KULLANILIYORDU
Bulduklarına göre, mağara muhtemelen Buzul Çağı avcı toplayıcıları için barınak sağlıyordu. Mağaradaki delik kapatıldı ve daha fazla araştırma geleceğin arkeologlarına bırakıldı. 2021'de yeni kazılar başladı ve altı haftalık çalışma sırasında arkeologlar daha fazla veri topladı ancak orijinal mağara girişi keşfedilmeden kaldı.
MAGARA GİRİŞİ BULUNDU
Ancak bu yılın Nisan ayında, Heidelberg Üniversitesi'nden araştırmacılar mağarayı incelemeye başladı. Bir görüntüleme yöntemi kullanarak 65 fitlik bir boşluğu bulmayı başardılar ve 4 Temmuz'da nihayet mağaranın orijinal girişini ortaya çıkardılar. Giriş, tortuyla tamamen kapatılmıştı, yani şimdiye kadar bulmak zordu.
Tafelmaier, bölgeyi kazarken bilim adamlarının Buz Devri taş aletleri ve hayvan kemikleri de bulduğunu söyledi. Görülene göre kazılar önümüzdeki yıl da devam edecek.