Dünyada 600-700 tane, Türkiye’de ise yaklaşık 100 tane yaşıyor. Sayıları çok az

Muğla'da zaman zaman teknelere çıkarak dinlendiği görülen canlıdan, dünyada 600-700 Türkiye’de ise yaklaşık 100 birey bulunduğu tahmin ediliyor. Sayıları oldukça az kalan nadir canlı, Gökova Körfezi'nden Kaş Kekova'ya olan yaklaşık 710 kilometrelik kıyı şeridinde yaşamlarını sürdürüyor.

Muğla kıyılarında zaman zaman teknelere çıkarak dinlenen Akdeniz fokunun bir bireyi Milas Güllük Körfezi'ndeki off-shore (açık deniz) balık tesislerinde güneşlenirken görüntülendi. Tesiste görevli vatandaş tarafından cep telefonu ile görüntülenen Akdeniz foku uzun süre güneşlendikten sonra görüntülendiğini fark edince tekrar denize göndü.

Dünyada 600-700 tane, Türkiye’de ise yaklaşık 100 tane yaşıyor. Sayıları çok az - Resim : 1

SADECE TÜRKİYE DEĞİL, DÜNYA İÇİNDE ÖNEM TAŞIYOR

Akdeniz foklarının korunması, izlenmesi ve yaşam alanlarının korunmasına yönelik çalışma yürüten Akdeniz Koruma Derneği'nden yapılan açıklamada, “Dünyada 600 - 700 arasında Türkiye kıyılarında ise 100 kadar Akdeniz foku (Monachus monachus) yaşıyor. Bu hassas tür için yürütülen koruma çalışmaları türün sadece Türkiye değil, dünya popülasyonu için de önem taşıyor. Akdeniz keşiş fokları, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin yayınladığı Kırmızı Liste’ye göre dünya genelinde ‘Hassas (VU)’, Doğu Akdeniz’de ise ‘Nesli Tehlike Altında (EN)’ kategorisindedir." dedi.

Dünyada 600-700 tane, Türkiye’de ise yaklaşık 100 tane yaşıyor. Sayıları çok az - Resim : 2

"UZAK MESAFEDE KALIN"

Dernek, "Akdeniz fokunu gördüğünüzde uzak mesafede kalın. Akdeniz keşiş fokuna güvenli bir mesafede kalmalı ve yaklaşarak onları strese sokmamalısınız. Fokları rahatsız etmeyecek şekilde sessiz olmalı, dokunmaya veya beslemeye çalışmamalısınız. Fokların dinlenme ve üreme alanları olan mağaralara karadan veya denizden giriş yapmamalısınız” denildi.