British Antarktika Araştırması'ndan (BAS) bir bilim adamı Yahoo News'e böylesine keskin bir bozulmanın bir "geri bildirim döngüsü" yaratabileceğini ve bu nedenle okyanus sıcaklıklarının daha da ısınmasına neden olabileceğini söyledi. Antarktika'da kıtayı çevreleyen deniz buzu Dünya'nın hava sistemleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilecek endişe verici bir oranda azaldı. 7,5 milyon yılda bir kışın ortasında buzullar erimeye devam ediyor.
NORMAL KOŞULLARDAN ÖNEMLİ BİR SAPMA
Araştırmacılar, Antarktika Okyanusu'nun mevcut durumunu bir beş sigma olayı olarak tanımladılar. Normal koşullardan önemli bir sapma. BAS'tan Dr. Caroline Holmes, "Sigma standart sapmadır yani beş sigma veya beş standart sapma olayından bahsettiğimizde, bunun norm dışında beş standart sapma olduğunu söylüyoruz" diyor.
NE KADAR SIRA DIŞI OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR
"Bazı şeyler doğal olarak çok değişirken diğerleri değişmez, bu yüzden bu standart sapma ölçüsünü kullanarak, bu doğal değişkenliği hesaba katıyor ve bir şeyin ne kadar sıra dışı olduğunu söylüyorsunuz. İki ya da üç sigma olayı bile oldukça sıra dışı olurdu, bu nedenle beş sigma olayı gerçekten dikkate değer olurdu." dedi.
45 YILLIK VERİLERE DAYANIYOR
Dr. Holmes, Antarktika deniz buzu söz konusu olduğunda bu ölçüm şeklinin, uyduların tüm kıtayı güvenilir bir standartta ölçtüğü sınırlı süre nedeniyle 45 yıllık verilere dayandığını söylüyor. Zamanda daha geriye bakmak için başka yöntemler de var ve daha az doğru olmalarına rağmen Dr. Holmes, uzun vadeli kayıtların bölgede ortaya çıkan mevcut durumun endişe verici ve çok, çok nadir olduğunu gösterdiğini söylüyor. "Açıkçası, daha önce gördüklerimizden tamamen farklı bir şey ve ısınan bir iklimde beklediğimizle tutarlı bir şey" diye ekliyor.
AZ BUZ OLUŞMAYA DEVAM EDERSE BUNUN ETKİSİ BÜYÜK OLACAK
Her kış, Antarktika Denizi'ndeki buz, hem okyanus sıcaklıklarını hem de akıntıları etkileyen yıllık bir döngünün parçası olarak yenilenir ve bu da dünyadaki hava modellerini ve çeşitli ekosistemleri etkiler. Dr. Holmes, bu model her yıl daha az buz oluşumuyla bozulmaya devam ederse, o zaman bunun büyük bir etkisi olabileceğini söylüyor.
BUZULLAR ERİDİKÇE OKYANUSLAR ISINIR
"Antarktika deniz buzu eridikçe, yansıtıcı bir yüzeyi alıp onu daha fazla ısı emen karanlık bir yüzeyle okyanusun yüzeyiyle değiştiriyorsunuz. Buna albedo geri bildirim etkisi diyoruz, yani siz okyanusun açığa çıkardığı buzu erittikçe ısınır, güneşten daha fazla ısı çeker ve bu da Dünya'yı daha fazla ısıtır, bu da okyanus için daha zor olduğu anlamına gelir." diyor.
İNSAN KAYNAKLI KARBON EMİSYONUNA BAĞLI OLABİLİR Mİ?
Bazı bilim adamları, Antarktika'nın deniz buzunun son birkaç gündeki tükenme oranı nedeniyle altı sigma olayına doğru daha da ilerlemiş olabileceğini öne sürdüler ancak Dr. Holmes, yıldan yıla verilerin farklı günlerde biraz değişebileceğini söylüyor Yılın. Genel değişikliğin insan kaynaklı karbon emisyonlarına bağlı olup olmadığı sorulduğunda, "Bunu tamamen kesin olarak söyleyebilmemiz için muhtemelen biraz daha fazla bilgiye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum." dedi.
UMUT HALA VAR
"Ama bence özellikle şimdi, bu kış donduran bu tür yavaş hız, sistemde daha önce olmayan ne kadar ısı olduğunu gösteriyor, bu yüzden bence bu kesinlikle insan etkisine işaret ediyor." Araştırmacıların diğer iklim sistemlerine kıyasla Antarktika konusunda daha geride olduklarını, ancak yine de böyle bir "ani değişikliğin ısınan bir iklimle tutarlı olduğunu ve olmasını beklediğimiz türden bir şeyle daha uyumlu olduğunu söyleyebileceklerini" söyledi. gelecek." Bir umut ışığıyla bitiren kutup araştırmacısı, bu düşüşün "geri döndürülemez olmadığını" çünkü deniz buzunun teoride oldukça hızlı bir şekilde oluşabileceğini söyledi.