İlk güneş gözlüğü -
Evet yanlış okumadınız, fotoğraftaki bir güneş gözlüğü. Modern güneş gözlüklerine çok benzemese de kullanım amacı tamamen aynı. Gözleri baktığı alanın dar olması, güneş ışınlarından maksimum koruma sağlayabilmek amacıyla yapılmış. Sadece yaz aylarında değil, daha çok kışın kar nedeniyle meydana gelen parlamalardan korunmak için yapılmış. Bulduğu yer ise Kanada.
İlk İsviçre çakısı -
Yıllardır insanların hayranlık duyduğu İsviçre çakısı vazgeçilmez aletlerden biri. Birçok fonksiyonu tek alette barındırıyor olması özellikle balıkçı, avcı ya da kampçılar için vazgeçilmez bir özellik. Tabii bu tip aletler sanayileşme ve modern hayatın başlaması ile günlük kullanıma dahil oldu. Fotoğraftaki çakı ise MS'den sonra 200 yıllarından kalma. Roma İmparatorluğu döneminden kalan bu çakı günümüzdeki İsviçre çakısının atası olarak kabul ediliyor.
Dünyanın ilk protezi -
Günümüzden yaklaşık 3 bin yıl önce bir ceset mumyalanarak gömüldü. Bir kadına ait olan ceset tahminlere göre MÖ 950 ile MÖ 710 arası bir dönemde yaşadı. Dikkat çeken ayrıntı ise sağ baş parmağını kaybetmiş olan kadının ahşap bir protez kullanıyor olması. Günümüzde protez konusunda devrim yaşansa da 3 bin yıl önce yapılan bu protezin o döneme göre inanılmaz büyük değer taşıyor. Protezi taşıyan kadının bu nedenle çok önemli biri olduğu düşünülüyor.
İlk diş tedavisi -
Fotoğraftaki diş bundan 6 bin 500 yıl önce bir erkeğin alt çenesindeydi. Köpek dişi ilk incelemelerde bilim insanlarının da fark edemediği (Böyle bir şey olacağına ihtimal verilmediği için) bir şekilde tedavi edilmişti. Daha sonra yapılan incelemelerde ortaya çıkan gerçeğe göre, diş balmumu ile dolgu yapılmıştı. Yani bundan yaklaşık 14 bin yıl önce bir hekim dişi ağrıyan hastasına dolgu yapmıştı! İnanılır gibi değil ama gerçek...
Dünyanın ilk ilahisi -
Fotoğraftaki kil tabletler çivi yazısı kullanılarak yazılmış dünyanın en eski müzik sanat eseri olarak kabul ediliyor. Suriye'de keşfedilen bu tabletlerden biri ilahiyi içeriyor. Bu yüzden dünyada kaydedilmiş en eski beste olmayı başarıyor. Öte yandan üstteki yazılarda müzisyenin ilahiyi nasıl çalacağına dair yönergeler bulunuyor.
İlk umumi tuvalet -
Fotoğraftaki oturma alanları aslında birer tuvalet. Modern tuvaletler arasında aslında çok büyük fark yok. Burası size tanıdık gelebilir çünkü bu tuvaletler Efes'te yer alıyor. 36 kişi kapasiteli bu tuvaletin hemen yanında su da akıyor. Bu sayede temizlik de yapılabiliyor. İlk tuvaletin Türkiye'de (Elbette o zaman farklı bir dönemdi) olması bizim için çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Zira, bu topraklarda yaşayan medeniyetlerin tamamı temizliğe önem vermesiyle biliniyor.
Tarihin ilk maskesi -
Tabii bir Guy Fawkes ya da son dönemlerin meşhur dizisi La Casa de Papel'deki Salvador Dali maskesi gibi değil. Sadece yüzü kapatıyor. Amaç da bu zaten. Gözler ve ağız dışarıda kalabiliyor. Üstelik de seramikten yapılma. Hakkında çok fazla bilgi olmamasına karşın MÖ 7000'de yapılan bu maske tarihin ilk maskesi olarak kabul ediliyor.
Dünyanın en eski parçası: Zirkonyum -
Şu anda dünyanın en eski parçasına bakıyorsunuz. Bu bir zirkonyum. 2001 yılında Avustralya'nın Perth eyaletinin kuzeyindeki kurak bir bölgede bulundu. Dünyanın en saygın bilim insanları parçanın geçmişini doğruladı. Bu kristal insanlıktan hatta canlılardan çok çok daha eskiye dayanıyor. Tarihte bulunan en eski canlı kalıntıları yaklaşık 3,5 milyar yaşında. Zirkonyum ise onlarda 1 milyar yıl daha eskiye dayanıyor. Ona bakınca dünyanın özüne bakıyormuşuz gibi hissetmemizden bundan kaynaklanıyor.
Dünyanın en eski ayakkabısı -
Ayakkabı insanoğlunun hareket kabiliyetinin gelişmesinde mesafe kat etmesinde büyük bir yere sahip. Ermenistan'da bir dağda bulunan bu ayakkabı koyun derisinden yapılmış. Bir kadına ait olduğu düşünülen ayakkabının numarası ise 36. 5 bin 500 yıl önce insanların ayaklarını koruyabilmek için ayakkabı kullandığını ispatlayan bir bulgu.
Dünyanın ilk sakızı -
Fotoğraftaki sakız yaklaşık 5 bin yıllık. Günümüzde bunu anlatan en iyi örnek sakız olduğu için böyle anlatılıyor ancak kullanımı güncel sakızdan daha farklı. Bundan 5 bin yıl önce Huş ağacının kabuğunda sakızımsı bir katran bulunuyordu. Bu sakızımsı madde antiseptik özelliklere sahip olduğu için diş ağrısı ve diş eti sorunları için kullanılıyordu. 5 bin yıl önce sağlık için kullanılan sakız günümüzde ağzımız boş durmasın diye kullanılıyor.
Dünyanın ilk mücevheri -
Kadın, 70 bin yıl önce de kadındı. Bu fotoğraf da bunun en büyük ispatı. Belki şimdilerdeki gibi çok çeşitlilik yoktu ancak takı kullanımı yine vardı. 2008 yılında Rus arkeologlar dünyanın en eski mücevherini bulduklarını açıkladı. Sibirya'da bir mağarada bulunan bu bilezik 70 bin yıllık tarihi ile Neolitik dönemde dahi kadınların mücevher sevdiğini ispat etmiş oldu.
Dünyanın ilk aşıkları -
Aşk, insanın var olduğu günden bu yana var. Kimi onu mutluluk, kimi tutku olarak tarif etti. Kimileri de kendi tanımlarını kullandı ama bir şey değişmedi, "Aşk, sonsuza kadar..." Tabii her son bir başlangıca sahip. Aşkın bilinen en eski tarihi ise 6 bin yıl önceye dayanıyor. Henüz 20'li yaşlarına yeni gelmiş bir çiftin birbirlerine çok aşık olduğu için birlikte gömüldükleri tahmin ediliyor. O döneme göre normal olmayan bu gömülme işlemi, tarihin ilk aşkı olarak da kabul ediliyor. Birbirlerine sarılarak gömülen çiftin iskeletleri (duruş pozisyonları) bilinen tüm tarihe bakıldığında iki aşık insanı resmediyor.