Bilim insanlarının son araştırmasına göre, daha önce bilinmeyen soyu tükenmiş bir yaratık keşfedildi. Bu canlı bugüne kadar keşfedilen en eski yüzen denizanası olabilir. Denizanalarının evrimsel tarihini aydınlatabilir.
VAR OLMUŞ EN ESKİ HAYVANLAR
Denizanaları, var olmuş en eski hayvanlardan bazıları olarak kabul edilir. Ancak yumuşak bünyeleri çürümeye meyilli olduğundan fosilleşmeleri son derece zordur. Sonuç olarak, evrimsel geçmişleri büyük ölçüde varsayımsal olmaya devam ediyor.
505 MİLYON YIL ÖNCEDEN GELDİ
Ancak son çalışmada, bir araştırma ekibi Burgessomedusa phasmiformis adlı yeni bir türü tanımlıyor; bu, yaklaşık 505 milyon yıl önce Kambriyen Dönemi'nin ortasına tarihlenen, son derece iyi korunmuş büyük bir denizanası.
"EN İYİ KORUNMUŞ FOSİL"
Araştırmacılar, yeni türleri, Britanya Kolumbiyası'nın Kanada Kayalık Dağları'ndaki jeolojik bir oluşum olan Burgess Shale'de bulunan 170'den fazla fosil örneğinden tanımladılar. Kanada Toronto Üniversitesi'nden paleontolog ve araştırmanın yazarı Jean-Bernard Caron, "Bu, bu hayvan grubunun tüm tarihindeki en iyi korunmuş denizanası fosillerinden biridir." dedi.
"GÖVDELERİ TAMAMEN SUYLA DOLU"
Bugüne kadar ortaya çıkarılan çoğu denizanası fosili, hayvanların basit izleridir, yani örneklerin kendileri korunmamıştır. Bu tür izlerden sadece birkaç anatomik detay elde edilebilmektedir ve bu nedenle bu tür fosiller, bu hayvanların evrimsel tarihi veya ekolojisi hakkında fazla bilgi verememektedir. Caron, "Bir denizanasının gövdesi suyla doludur; bu nedenle dalış sırasında bu hayvanları görmek çok zordur ve bu nedenle fosilleşmiş denizanalarının son derece nadir olması şaşırtıcı değildir!" dedi.
DİKKAT ÇEKEN DETAY
Fosillerde de dikkat çekici detaylar korunmuştur. Örneğin, denizanasının çanın kenarlarında 90'dan fazla kısa, parmak benzeri dokunaçları vardır. Ağız, büyük bir mide boşluğuna bağlanan çanın içindeki uzun bir yapının ucunda yer alır. Bazı örnekler ayrıca çanın içinde ve boyunca yer alan dört uzun gonad gösterir.
"EN BÜYÜK YIRTICILARDAN BİRİ"
Kanıtlar, Burgessomedusa'nın serbest yüzme yeteneğine sahip olduğunu gösterirken, dokunaçların varlığı, büyük avları yakalayabileceğini gösteriyor. "Bu keşif, Kambriyen besin ağının daha önce düşünülenden daha karmaşık olduğunu ve bu yeni denizanasının o dönemde bilinen en büyük yırtıcılardan biri olduğunu gösteriyor"
Fosilleşmiş polipler daha önce yaklaşık 560 milyon yıl öncesine ( Burgessomedusa fosillerinden bile daha eskiye) tarihlenen kayalarda bulunmuş olsa da, serbest yüzen medusa veya denizanasının kökeni tam olarak anlaşılamamıştır.