New York’ta yer alan Rochester Üniversitesi'nden araştırmacılar uzun süredir uzun ömürleri ve yaşa bağlı hastalıklara karşı olağanüstü dirençler geliştirerek çalışmalarını sürdürüyordu.
ÇIĞIR AÇACAK ÇALIŞMAYI DUYANLAR YERİNDEN İRKİLDİ
Çığır açacak çalışmada uzun ömür veren genleri farelere aktarmayı başardılar. Söz konusu başarı hemen kamuoyuna duyurulurken haberi duyan insanlar yerinden irkildi.
FARELERİN SAĞLIK DURUMU İYİYE GİTTİ
Farelerdeki gelişmiş hücresel onarımdan sorumlu spesifik bir genin farelere aktarılmasıyla ortalama yaşam süresinde yaklaşık yüzde 5'lik bir artış ve genel sağlık durumunda iyileşme sağlandı.
İNSAN ÖMRÜNÜ UZATABİLİR
Aralarında ABD'deki Rochester Üniversitesi'nden isimlerin de bulunduğu bilim insanları bulguların, yaşlanmanın sırlarını aydınlatma ve insan ömrünü uzatmada heyecan verici olanaklara kapı açtığını söylüyor.
DÜNYANIN SONUNA ŞAHİT OLABİLİRİZ
Bahsi geçen çığır açıcı çalışma insanlara uygulandığı takdirde ömür uzatacağına inanılıyor. Bu da akıllara dünyanın sonuna şahit olabileceğimizi getiriyor.
Çalışmanın ortak yazarı Vera Gorbunova şöyle diyor "Çalışmamız uzun ömürlü memeli türlerinde evrimleşen ve uzun süre yaşamalarını sağlayan benzersiz mekanizmaların, diğer memelilerin yaşam sürelerini iyileştirmek için onlara aktarılabileceğine dair bir kavram ispatı sunuyor".
Bilim insanları genin çıplak kör fare versiyonuna sahip farelerin hem spontan tümörlere hem de kimyasal yolla oluşan cilt kanserine karşı daha iyi korunduğunun tespit edildiğini açıkladı.
İNSANLARIN YAŞAMA SÜRELERİ UZAYABİLİR
Çalışmada bu farelerin vücutlarının farklı bölgelerinde daha az inflamasyon görüldüğü (daha yavaş yaşlanmanın göstergesi) ve bağırsaklarının daha sağlıklı olduğu da belirtildi. Araştırmacılara göre yeni bulgular insanların yaşam süresini uzatma ve inflamasyonu azaltmada yeni olasılıklara kapı açabilir.