Dünyada çok az örneği bulunuyor! Bakan Koca duyurdu 4 ilde pilot uygulama başladı! “Yıl içinde 81 ilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Muğla, Erzurum, Samsun ve Kayseri'de 'Engelsiz Acil Servis' hizmetinin başladığını duyurdu. Bakan Koca "Uygulamayı, yıl içinde 81 ilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyada çok az örneği bulunuyor! Bakan Koca duyurdu 4 ilde pilot uygulama başladı! “Yıl içinde 81 ilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, devlet hastaneleri içerisinde kurulacak özel birimlerle, özel gereksinimli bireylerin acil servis ihtiyaçlarının daha nitelikli karşılanması için 'Engelsiz Acil Servis' hizmetinin başlatıldığını açıkladı. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Özel gereksinimli hastalarımıza yönelik 'Engelsiz Acil Servis' hizmeti başladı. Muğla, Erzurum, Samsun ve Kayseri'de seçilen hastanelerde başlayan pilot uygulamada, hastalar acil sağlık hizmetlerini özel birimden alıyor. Uygulamayı, yıl içinde 81 ilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.


Dünyada çok az örneği bulunuyor! Bakan Koca duyurdu 4 ilde pilot uygulama başladı! “Yıl içinde 81 ilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” - Resim : 1


"Engelsiz Acil Servisler" projesi nedir?

Bakanlık yetkililerinden edindiği bilgiye göre, özel gereksinimli bireylerin acil servis ihtiyaçlarının daha nitelikli karşılanması için dünyada çok az örneği bulunan yeni uygulama başlatıldı. Sağlık Bakanlığınca, bu grupta yer alan, özel bakım ihtiyacı olan kişilerin acil servis hizmetlerinden faydalanmasına yönelik yeni uygulamalar hayata geçirilecek. Bu doğrultuda özel bakım ihtiyacı bulunan bireylerin, özellikle acil servis hizmetlerinde farklı bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu göz önünde bulunduran Sağlık Bakanlığı, bu kişilere daha yüksek kalitede, hastalara yormadan ve bekletmeden müdahale edilebilmesine olanak sağlamak için harekete geçti.

Dünyada çok az örneği bulunuyor! Bakan Koca duyurdu 4 ilde pilot uygulama başladı! “Yıl içinde 81 ilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” - Resim : 2

Ayrı bir yaklaşımla ele alınacak
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ve Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün katkılarıyla otizm, down sendromu ve zihinsel gelişim geriliği gibi sorunu olan özel gereksinimli hastaların ambulanstan acil servisteki tedavisinin sona ermesine kadar geçen süreçte ayrı bir yaklaşımla ele alınmasına olanak tanıyacak "Engelsiz Acil Servisler" projesi başlatıldı. 

Dünyada çok az örneği bulunuyor! Bakan Koca duyurdu 4 ilde pilot uygulama başladı! “Yıl içinde 81 ilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” - Resim : 3

"Ben özelim" yazılı yaka kartı verilecek
Hizmetin yapılacağı pilot hastanelerde acil servislere başvuran bu gruptaki hastalara, kayıt işlemleri sırasında görevli tarafından hastanın durumunu ortaya koyan ve bu hizmetten yararlanmasını sağlayan "Ben özelim" yazılı yaka kartı verilecek ve hasta bu kartla tüm sağlık personeline tanıtılacak. Hastalar başvurudan itibaren, acil servisten hizmet almaya gelen diğer kişilerden pozitif olarak ayrıştırılacak ve taburcu edilmesine kadar tüm süreçte hastaya eşlik edilecek. Acil servis içindeki hizmetler bu kişiler için özel olarak oluşturulan sakin bir ortamda verilecek. Bu hasta grubuna yaklaşım konusunda eğitim almış personel tarafından, acil sağlık işlemlerinin hızla ve kesintisiz yapılması sağlanacak.

Dünyada çok az örneği bulunuyor! Bakan Koca duyurdu 4 ilde pilot uygulama başladı! “Yıl içinde 81 ilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” - Resim : 4

Eğitimlerle sağlık personelinin farkındalığı artırılacak
Yaklaşık 3 yıldır altyapı çalışmaları sürdürülen proje kapsamında, Bakanlık ilgili birimleri dışında acil tıp uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları, erişkin ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de yer aldığı 23 kişilik bir komisyon tarafından "Acil Servis Hizmeti Çalışanlarına Yönelik Krize Müdahale Eğitimi" programı hazırlandı. Çevrim içi yapılacak eğitimler 2023 yılı içerisinde başlatılacak. Eğitimlerin ardından proje pilot illere yaygınlaştırılacak.

"30 kat daha fazla acil servise geliyorlar"
Bu hastaların normalde de acil servise çok sık geldiğine işaret eden Acar, "Nörogelişimsel bozukluğu olan ya da özel gereksinimli çocuklar, normal çocuklara oranla 30 kat daha fazla acil servise geliyor ve çok daha fazla yatmak zorunda kalıyor. Literatüre baktığımız zaman aslında bu hastalar yaklaşık 6 saat acil serviste kalıyor ve ilk muayenesi için hekimin ulaşması 2 saat gibi bir süre alabiliyor. Boğaz ağrısı için gelen çocuk, çeşitli ajitasyonlarla karşı karşıya kalabiliyor, tedavisini tam tamamlayamayabiliyor. 4 hastadan biri tekrar acile başvurmak durumunda kalıyor. Her başvuran 5 hastadan biri de hastanede yatmak zorunda kalıyor." dedi.