Dünyada iklim değişikliklerini gözlemleyen kuruluşlardan biri olan Avrupa Birliği Copernicus kuruluşu, bu hafta günlük ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının 2016 yılının aynı dönemindeki son rekoru geçtiğini açıkladı.
Tüm Dünyada iklim dengesi açısından kritik öneme sahip olan okyanuslar, sıcaklığı emiyor, Dünya'nın oksijeninin neredeyse yarısını üretiyor ve düzenli hava hareketlerini oluşturuyorlar.
OKYANUS SICAKLIĞI REKOR KIRDI
Deniz yüzeyi oluşan sıcaklık, yılın bu döneminde yaşanması beklenen sıcaklık ortalamasının çok üzerine çıkarak 20,96 dereceye yükseldi. Suların, ısındıkça, karbondioksit emme kapasitesi azalıyor. Bu da gezegenin ısınmasına yol açan atmosferdeki gazların miktarının daha fazla olması anlamına geliyor.
Sularda yaşanan bu aşırı ısınma buzulların eriyerek okyanuslara karışması ve deniz seviyelerinin yükselmesine de neden olabilir.
BALIK SAYILARI AZALABİLİR
Isınan okyanuslar ve sıcak hava dalgaları deniz canlılarının soğuk su arayışıyla göçmesine, bu da beslenme zincirinin bozulmasına sebep oluyor. Uzmanlar bu nedenle sulardaki balık sayısının azalabileceğinin altını çizdi.
"BİRÇOK MERCAN RESİFİ ÖLDÜ BİLE"
Meksika Körfezi'ndeki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nde okyanusların ısınmasını gözlemleyen uzmanlardan Dr Kathryn Lesneski "Okyanusun suyu, içine girdiğinizde banyo suyu gibi. Şu anda Florida açıklarındaki mercan kayalıklarında yaygın beyazlaşma görülüyor ve birçok mercan resifi öldü bile" diyor.
"MART AYI BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR"
Araştırmacılar aynı zamanda ayrıca okyanus sıcaklığı rekorunun Ağustos ayında kırılmasından endişe duyuyor. Çünkü okyanusların en sıcak olduğu ayın Ağustos değil Mart olması gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, "Bu rekorun Ağustos'da kırılmış olması, suların önümüzdeki Mart ayında ne kadar daha ısınacağı konusunda bizi endişelendiriyor" dedi.
"BU DEĞİŞİMİN HIZINI GÖRMEK KORKUTUCU"
İklim değişikliğinin İskoçya kıyılarındaki etkilerini gözlemleyen İskoç Deniz Bilimleri Birliği'nden Profesör Mike Burrows "Bu değişimin ne kadar hızlı yaşandığını görmek korkutucu" ifadelerini kullandı.