Mikroplastikler denizin derinliklerinden gökyüzüne kadar Dünya üzerindeki neredeyse her ortama sızmış durumda ve artık hava durumunu bile etkileyebilecekleri düşünülüyor.
Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, dağların üzerinde havaya doğru süzülen bulutlar bulut oluşumunu tetikleyebilir ve bunun sonucunda belirli bölgelerdeki hava durumunu etkileyebilir.
OKYANUSLARDA 75 TRİLYON TANE BULUNUYOR
Mikroplastikler, 0,2 inçten daha küçük (yaklaşık olarak susam tohumuyla aynı büyüklükte) küçük plastik parçalarıdır ve sentetik giysilerden araba lastiklerine, plastik şişelerden kozmetik mikro boncuklara kadar çeşitli plastik kaynaklarının bozulmasından kaynaklanır. Dünya çapında okyanus yüzey sularında tahminen 50 ila 75 trilyon mikroplastik yüzüyor.
HER HAFTA KREDİ KARTI KADAR YUTUYORUZ
Ayrıca, insanların saatte yaklaşık 16,2 parça mikroplastik solumasıyla vücutlarımıza da girdiler; bu, kabaca haftada bir kredi kartının değerine eşdeğerdir.
"ÇOK AZ ARAŞTIRMA YAPILDI"
Yeni Zelanda'nın Gisborne Bölge Konseyi'nde kıyı bilimcisi olan Isabella Clere, "Plastikler ayrıca, bazıları sindirim yoluyla insanlara geçebilen bir takım kimyasallar da içeriyor. Ancak bugüne kadar plastiklerin ve ilgili kimyasalların insanlara ikincil aktarımıyla ilişkili riskleri inceleyen çok az araştırma yapıldı." dedi.
BULUTLARLA GİRİLEN ETKİLEŞİM ARAŞTIRILDI
Çevre Bilimi ve Teknoloji Mektupları çalışması sorunun farklı bir yönüne baktı. Çin'in Shandong Üniversitesi'nden araştırmacıların, bulutlarla nasıl etkileşime girdiklerini test etmek için doğu Çin'deki Tai Dağı'nın tepesindeki bulutlardan 28 sıvı örneğini nasıl topladıklarını anlatıyor.
BULUTLARA DA KARIŞTILAR
Alçak irtifalı bulutların, daha yoğun bulutlar gibi daha fazla mikroplastik içerdiğini ve bu mikroplastiklerin genellikle polietilen tereftalat, polipropilen, polietilen, polistiren ve poliamid dahil yaygın polimerlerden yapıldığını keşfettiler. Çapları 100 mikrometreden (0,004 inç) daha küçük olma eğilimindeydiler, ancak bazıları yaklaşık 1,5 mm (0,06 inç) kadar daha büyüktü.
BULUT GELİŞİMİNİ TETİKLEYEBİLİRLER
Parçacıklar bulut benzeri koşullarda ne kadar uzun süre kalırsa, ultraviyole ışığa ve filtrelenmiş bulut kaynaklı suya maruz kalırsa o kadar pürüzlü oluyorlardı ve bu nedenle yüzeylerine daha fazla cıva, kurşun ve oksijen bağlanıyordu. Araştırmacılar bunun bulut gelişimini tetiklemelerine olanak sağlayabileceğini öne sürdü.
Önceki çalışmalar ayrıca mikroplastiklerin bulut tohumları gibi davranabildiğini, havadaki su moleküllerine bağlanabildiğini ve bulutların etrafında oluşması için bir çekirdeklenme noktası görevi görebileceğini de ortaya çıkarmıştı.
HAVA AKIŞI YOLUYLA SEYAHAT EDİYORLAR
Son çalışmada araştırmacılar, bilgisayar modellerini kullanarak mikroplastik parçacıkların Tai Dağı'na nasıl ulaştığını tahmin etti. Okyanus veya diğer dağlardan ziyade, muhtemelen yüksek nüfuslu iç bölgelerden gelen hava akışı yoluyla seyahat ettiklerini buldular.
Araştırmacılar mikroplastiklerin ve bulutların nasıl etkileşime girdiği ve bunun havayı nasıl etkilediği konusunda daha fazla araştırma yapmayı umuyorlar.