Birleşmiş Milletler, tüm dünyaya aynı uyarıda bulundu. Uyarıda artan kuraklığın gezegen çapında benzeri görülmemiş bir acil durum olarak ortaya çıkmaya başladığı vurgulandı.
SESSİZ KATİL İŞ BAŞINDA
BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) tarafından COP28'de yayınlanan yeni Küresel Kuraklık Anlık Raporu, iklim değişikliği kötüleştikçe kuraklığın sessiz bir katil haline geldiği konusunda uyardı.
BÜYÜK CAN KAYIPLARINA NEDEN OLUYOR
Her zamankinden daha fazla cana mal olduğu, ekonomik kayba neden olduğu ve toplumun bazı kesimlerini ciddi şekilde etkilediği konusunda uyarıyor.
"SESSİZCE GERÇEKLEŞİR VE FARK EDİLMEZ"
UNCCD İcra Sekreteri İbrahim Thiaw bir basın açıklamasında, "Medyanın ilgisini çeken diğer felaketlerden farklı olarak, kuraklıklar sessizce gerçekleşir, çoğu zaman fark edilmez ve kamunun ve siyasilerin anında tepkisini tetiklemede başarısız olur. Bu sessiz yıkım, bir ihmal döngüsünü sürdürür." dedi.
BU BİR UYANDIRMA ÇAĞRISI!
Thiaw, "Küresel Kuraklık Anlık Görüntüsü raporu, bu krizin aciliyeti ve ona karşı küresel dayanıklılık oluşturulması hakkında çok şey anlatıyor. Kuraklık olaylarının sıklığı ve şiddeti artarken, dönüşümsel bir değişime ihtiyaç duyuluyor. Şiddet arttığında rezervuar seviyeleri azalıyor, mahsul verimi düşüyor, biyolojik çeşitlilik sınırlanıyor ve kuraklık yayılmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.
ABD'NİN YÜZDE 5'İ BU ŞİDDETLİ KURAKLIKLA MÜCADELE EDİYOR
Rapor, kuraklık koşullarının dünya üzerindeki bazı bölgeleri nasıl ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan verileri gösteriyor. Raporda, ABD'nin yaklaşık yüzde 5'inin şiddetli ve aşırı kuraklıktan muzdarip olduğu belirtiliyor.
DÜNYANIN HER YERİNDE ACI ÇEKİLİYOR
Etkilenen yalnızca ABD değil; rapor, dünyanın her yerindeki ülkelerin acı çektiği ve iklim değişikliği kötüleştikçe bunun eşi benzeri görülmemiş bir tehdit haline geldiği konusunda uyarıyor.
170 MİLYON İNSANI ETKİLEYECEK
Küresel sıcaklıkların artmaya devam etmesi halinde yaklaşık 170 milyon insanın şiddetli kuraklık koşullarından etkilenmesi bekleniyor. Bu beklenenden 50 milyon daha fazla. Avrupa, 2022'de tarihteki en sıcak yazı yaşadı ve Çin nüfusunun yüzde 15 ila 20'si son 100 yılda orta ila şiddetli kuraklıklara maruz kaldı.
"CİDDİ GIDA GÜVENSİZLİĞİ"
Kuraklık, yıllardır kuraklığın sıkıntısını çeken Doğu Afrika'da da kıtlıklara neden oluyor. Afrika Boynuzu'nda yaşayan 23 milyon insanın "ciddi gıda güvensizliği" yaşadığı tahmin ediliyor.
HAVA DURUMU TAHMİNLERİNİ ETKİLİYOR
Daha sıcak küresel sıcaklıklar daha fazla buharlaşmaya neden oluyor, bu da kuraklığın daha muhtemel olduğu anlamına geliyor. İklim değişikliği aynı zamanda hava durumunu daha az öngörülebilir hale getiriyor.
VERİMLİ SULAMA YÖNTEMLERİ YAYILMALI
Rapor, dünya çapındaki ülkelerin kuraklığın etkilerini hazırlayıp hafifletebilecekleri çeşitli yolları vurguluyor. Tarımın ciddi şekilde etkilenmemesini sağlamak için kuraklığa dayanıklı mahsullere ve verimli sulama yöntemlerine yatırım yapılmasını tavsiye ediyor.