Dışarı kapalı olmalarıyla bilinen bir ülkeden korkunç haberler gelmeye başladı. Dünyanın uzun süreden bu yana büyük korkuyla beklediği kıtlığın başladığı öne sürüldü. Çok sayıda Kuzey Kore vatandaşının yetersiz beslenme nedeniyle evlerinde ölmeye başladığı iddiası ise bu gelen iddialar arasında en ürkütücüsüydü.
BBC, Kuzey Kore'deki yerel kaynkaları aracılığıyla yaptığı röportajlarda gıda sorunuyla ilgili önemli bilgiler elde etti.
BBC, Kuzey Kore'deki yerel kaynkaları aracılığıyla yaptığı röportajlarda gıda sorunuyla ilgili önemli bilgiler elde etti. Uzmanlara tarafından, Kuzey Kore'de 1990 yılından bu yana en kötü durumun yaşandığı belirtilirken insanların evlerinde açlıktan ölü halde bulundukları iddia ediliyor.
Kuzey Kore'de gıda sorunu ve açlık konusunda, ülkenin 1990'lı yıllarda yaşanan kıtlığa benzer yeni bir "felaketin" eşiğinde olduğu iddia ediliyor.
BBC’nin röportajlarında yer alan ifadeleri değerlendiren uzmanlar, Kuzey Kore'de "yüz binlerce kişinin kıtlık sebebiyle hayatını kaybettiği 1990’lardan bu yana en kötü durumun yaşandığını" belirtti.
Kuzey Koreli ekonomi uzmanı Peter Ward, "Orta sınıf insanların yaşadıkları yerde açlıktan ölmesi çok endişe verici." dedi.
Henüz tam ölçekli bir toplumsal çöküşten ve kitlesel açlıktan bahsetmediklerini belirten Ward, Kuzey Kore'nin "felaket" düzeyde "ciddi bir kıtlığın eşiğinde" olduğunu ileri sürdü.
TARİHİN EN ZOR GÜNLERİNİ YAŞIYORLAR
Ülkedeki insan hakları ihlallerini belgeleyen Kuzey Kore İnsan Hakları Veri Merkezinin (NKDB) yöneticisi Hanna Song da "Son 10-15 yılda gıda kıtlığıyla ilgili çok az duyumlar alıyorduk. Ancak şu anki durum bizi Kuzey Kore tarihinin en zor dönemlerine geri götürüyor." ifadesini kullandı.
Röportajda Ji Yeon takma adı kullanılan Pyongyanglı kadın, üç kişilik bir aileden oluşan komşularının açlıktan öldüğüne tanıklık ettiğini belirterek, "Onlara su vermek için kapılarını çaldık ama kimse cevap vermedi. Yetkililer içeri girdiğinde onları ölü bulduklarını söyledi." şeklinde konuştu.
Ji Yeon, halk arasında, geçimlerini sağlayamadıkları için evlerinde intihar eden veya ortadan kaybolmak ve ölmek için dağlara çıkan insanların konuşulduğunu ifade etti.
Ailesinin gıda ihtiyaçlarını temin etmek için zorlu bir mücadele içinde olduğunu dile getiren Ji Yeon, sürekli açlıktan ölecekleri korkusuyla yaşadıklarını söyledi.
Kaynak: BBC