İklim değişikliği, küresel ısınma her geçen yıl ardan sıcaklıklar üretim ve dağıtım sektörünü bozguna uğrattı. Tüm dünya genelinde oluşan sorun artık ciddi boyutlarda. Vatandaşlar istedikleri ürünleri market raflarında bulamamaya başladı.
Üreticiler az çıkan mahsüllerini normal fiyattan satmak yerine stoklayıp daha pahalı bir fiyattan satmaya çalışıyor. Bu hem alımı güçleştiriyor hem de pazar fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
MARKET RAFINDA ŞOKA GİRDİLER
Fransa'da yaşayanlar geçtiğimiz yıl yaşanan aksaklıklar sonucu hiç bir markette hardal bulamamıştı. Şok olan halk bunun sadece bir başlangıl olduğunu fark edemedi.
İspanya'daki sıcak ve kuraklığın geçen yıl süpermarket grubu alıcılarını çok bilinçli bir değişiklik yapmaya itmesinin ardından yerel olarak yetiştirilen kuşkonmaz ve çilekler stoklanmaya başladı.
NE İŞÇİLER DAYANABİLDİ NE MAKİNELER
Geçen yıl Almanya'da meydana gelen aşırı sel, yalnızca ekinleri yok etmekle kalmadı, aynı zamanda mağazalara da zarar verdi. Kaliforniya'nın bazı bölgelerinde ise hava o kadar sıcak ki işçiler ve makineler bu durumla başa çıkamıyor.
İSTEDİKLERİNİ ÜRETEMEYECEKLER
Üreticiler mahsul verimindeki düşüşün özellikle dünyanın gıda açısından en güvensiz bölgelerinde göçe yol açmasını bekliyor. Tüketicilerin istediği ürünleri hasat etme ve üretme yeteneği zorlaşacak.
Koronavirüs, savaşlar ve iklim krizleri ürünleri hem üretmeyi hem de tedarik etmeyi imkansız hale getirdi. Tedarik zinciri bozulduğu için insanlar istedikleri ürünlere eskisi gibi kolay ulaşamıyor.
DÜNYA PAZARINA ÇIKMIYOR
Örneğin Fildişi Sahili'ndeki bir kaju deposu Vietnam'a gönderilmek ve tekrar dünya geneline tedarik edilmek yerine, işlenmek üzere Batı Afrika'da bırakılacak. Ürünler artık dünya pazarına çok zor sokuluyor.