Dünyada mavi ekran alarmı: Küresel yazılım sistemi çöktü, hayat durdu

Dünya dün resmen çevrimdışı kaldı. Küresel yazılım sisteminde yaşanan kesinti tüm ülkeleri olumsuz etkiledi. Havayolu ulaşımı durdu, bankacılık işlemleri aksadı. Hastanelerde ameliyatlar yapılamadı.

Dünyada mavi ekran alarmı: Küresel yazılım sistemi çöktü, hayat durdu

Temel sorun çözüldü ancak bazı işlemlerde aksaklıklar sürüyor. Sıkıntının siber saldırı kaynaklı olmadığı açıklandı. Yazılım arızası tüm dünyayı etkiledi.

Uluslararası kriz dalga dalga yayıldı. Ekranlar maviye döndü. Havayolu, banka, market ve hastane hizmetleri çöktü. ABD'li teknoloji devi Microsoft'un 365 programı arızalandı. Yazılım sistemindeki sorun küresel sıkıntıya yol açtı. Havayolu şirketleri bilet rezervasyon işlemlerini gerçekleştiremedi. Fransa, Japonya, İspanya, İngiltere, Hindistan, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'da uçuşlar iptal oldu. Gecikmeler yaşandı. Bankacılık işlemleri de sekteye uğradı. Avustralya genelinde ödeme sistemlerinde sorun yaşandı.

İngiltere ve Fransa'da ünlü televizyon kanalları yayın yapamadı. Arıza küresel sağlık hizmetlerini de aksattı. Almanya'da acil ameliyatlar ertelendi. İngiltere'de hasta randevu sistemi devre dışı kaldı. Sistem arızasından eğlence sektörü de nasibini aldı. Avrupa'nın en büyük eğlence parkı Disneyland Paris'in sitesi ve parkın içindeki reklam panolarında hata uyarıları çıktı.

Çok sayıda şirkette de işler durdu. Çalışanlar mavi ekranların önünde selfie çekildi. Amerikan siber güvenlik teknoloji şirketi CrowdStrike kesintilerin siber saldırı sonucu olmadığını açıkladı. Temel sorunun çözüldüğünü duyurdu. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi de konuyla ilgili açıklama yaptı. "Aksaklık siber saldırı kaynaklı değil, üretici firmanın yayınladığı güncellemeden kaynaklı" dedi.