Bangladeş Orman Departmanı ve küresel yaban hayatı koruma kurumu IUCN tarafından yapılan ön soruşturma, yerel halkın kasıtlı olarak bir keçi leşini zehirlediğini ve onu topluluğun çiftlik hayvanlarına saldıran vahşi köpekler ve çakallar için orada bıraktığını belirledi.
YERLEŞTİRİLEN CİHAZIN ARDINDAN ANLAŞILDI
Ölü akbabaların keşfi, IUCN araştırmacılarının Ekim 2022'de bir akbaba akbabaya (Gyps bengalensis) uydu etiketi yerleştirmesiyle başladı. Bu yıl 22 Mart'ta, kuşun yaklaşık 15 gün boyunca konumunu aynı yerden ilettiğini fark ettiler. Bu, akbabayı ölü ve iki ağaç arasında asılı buldukları yere bir kurtarma ekibi göndermelerini istedi. Daha geniş bir arama, yine ağaçlardan sarkan iki ölü akbaba daha buldu.
GÜVENLİ BÖLGE İÇİNDE KALIYORLARDI
Ekip, aramalarını Sylhet bölümünün sözde akbabalar için güvenli bölge içindeki Kalar Bazar, Raipur, Buriganga ve Moulovibazar bölgelerine genişletti. Toplamda 14 akbaba leşi buldular (12 beyaz sağrılı akbaba ve iki Himalaya grifonu, Gyps himalayensis). Bu olay, kuşları kurtarmak için bir ulusal eylem planı hazırlandığı 2015'te ülkedeki toplam tahmini nüfusu sadece 260 olan Bangladeş'in akbabaları için özellikle şiddetli.
ZEHİRLEMEYE ÇALIŞARAK MİSİLLEME YAPTILAR
IUCN'ye göre, bölgedeki yerel halkın son zamanlarda birkaç keçiyi vahşi köpeklere veya çakallara kaptırdığı ve bölge sakinlerinin onları zehirlemeye çalışarak misilleme yapmasına neden olduğu ortaya çıktı. IUCN'nin Bangladeş ofisinde proje yöneticisi olan ABM Sarowar Alam, birkaç köpek ve çakalın zehirli yemle beslenip öldüğünü ve bunun akbabalar için de geçerli olduğunu söyledi. Alam, yerel makamların o zamandan beri bu tür eylemleri önlemek için Cuma namazı sırasında yerel camilerde duyurular yapmak da dahil olmak üzere önlemler aldığını söyledi.
10 YILLIK KORUMA PLANI VARDI
2015 yılında hükümet, çok çeşitli önlemlerle akbaba popülasyonundaki düşüşü durdurmayı amaçlayan 10 yıllık Ulusal Akbabaları Koruma Eylem Planını hazırladı. Bunlar arasında, akbabaları zehirleyebilecek maddelerin kullanımının sıkı bir şekilde düzenlendiği, akbabalar için güvenli bölgeler oluşturulması; komşu akbaba menzili devletlerinin hükümetleriyle sınır aşan koruma konularını koordine etmek.
İLAÇLAR YASAKLANDI
Bangladeş Orman Departmanından bir yetkili olan Abu Naser Mohsin Hossain, akbabalara zarar verebilecek sığır ilaçlarının yasaklandığını söyledi. Yetkili makamların, IUCN ile işbirliği içinde hazırlanan eylem planında belirtilen tüm önlemleri uygulamaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
İKİ GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURULMUŞTU
Eylem planı kapsamında, ormancılık bakanlığı halihazırda Sylhet ve Khulna bölümlerinde iki güvenli bölge oluşturmuştur. Bu bölgeler, büyük akbaba akbaba popülasyonlarının yanı sıra iki büyük akbaba yetiştirme kolonisine ev sahipliği yapmaktadır. Kombine olarak, bu bölgeler 47 bin 380 kilometre karelik bir alanı kaplamaktadır.
EKİPLER TARAFINDAN KORUNUYORDU
Eylem planı aynı zamanda üreme kolonilerinin yakınında yaşayan yerel toplulukların üyelerinden oluşan akbaba koruma ekiplerini de ortaya çıkardı. IUCN Bangladeş adına bu girişimleri denetleyen Alam, bu ekiplerin akbaba üreme alanlarının ve önemli yaşam alanlarının korunmasına yardımcı olduğunu söyledi.