Araştırmacılar, Hindistan'da yaklaşık 167 milyon yıl önce Dünya'da yaşayan en eski uzun boyunlu dinozorun fosillerinin ortaya çıkarıldığını ve bu durumun ülkenin "dinozor evriminin önemli bir merkezi" olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.
BİTKİ YİYEN DEV SÜRÜNGENLER
Keşif, gezegende dolaşan en eski bitki yiyen dev sürüngenlerden bazılarını da ortaya çıkardı. Scientific Reports dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, Hindistan'ın Thar çölünden esinlenerek Tharosaurus indicus adı verilen dinozor, Orta Jura döneminde yaşadı.
BİR ÇOK ARAŞTIRMACI BERABER ÇALIŞTI
Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) Roorkee ve Hindistan Jeoloji Araştırması'ndan araştırmacılar da dahil olmak üzere araştırmacılar, tarih öncesi dönemde kıyı şeridinin bir parçası olan Rajasthan'ın batı eyaletindeki Jaisalmer şehri yakınındaki bir alanda fosili topraktan çıkardılar.
DÜNYADA YAŞAYAN EN ESKİ DİNAZOR TÜRÜ
Bilim insanlarına göre yeni dinozor, bitki örtüsüyle beslenen uzun boyunlu, dikraeosauridler olarak bilinen grubun bir üyesiydi. Aynı zamanda Hindistan'da bulunan bu dinozor grubunun ilki ve dünyanın en eskisidir.
"DİNAZOR DEVRİMİNİN ÖNEMLİ BİR MERKEZİ"
X'te (eski adıyla Twitter) bir gönderi yayınlandı, “Prof. IIT-Roorkee ve Hindistan Jeoloji Araştırması'ndan Sunil Bajpai ve Debajit Dutta, Jaisalmer'de uzun boyunlu, bitki yiyen bir dikraeosaurid dinozorun en eski fosil kalıntılarını keşfettiler ve bu da Hindistan'ın dinozor evriminin önemli bir merkezi olduğunu öne sürdü."
Keşif, o zamanlar Hindistan yarımadasının da bir parçası olduğu tarih öncesi kara kütlelerindeki sauropod dinozorlarının çeşitliliğine dair yeni bilgiler sağlıyor.
"HİNDİSTAN KÖKENLİ BİR SOYUN KANITI.."
Bilim insanları çalışmada şöyle yazdı: "Tharosaurus'un diğer Hint Jura sauropodlarıyla birlikte görülen paleobiyocoğrafik değerlendirmeleri, yeni Hint taksonunun Hindistan kökenli bir soyun kalıntısı olduğunu ve Pangaea'nın geri kalanına hızlı bir şekilde dağıldığını gösteriyor."
Orta Jura-Erken Kretase dönemlerine ait bu gruba ait diğer dinozorlar çoğunlukla Afrika ve Güney Amerika'nın yanı sıra ABD ve Çin'deki bölgelerden gün ışığına çıkarıldı.
UZUN GÖVDELERİ VE SİVRİ BOYUNLARI VAR
Araştırmacılar, diplodocoidler olarak bilinen bu dinozorların daha büyük grubunun hepsinin uzun gövdelere ve boyunlarının arkasında sivri uçlu boyunlara sahip olduğunu söyledi.
"HALA UZLAŞTIRILMASI GEREKİYOR"
Bilim insanları, diplodocoid dinozor grubunun muhtemelen Hindistan'dan yayıldığını veya Hindistan'dan gelmiş olabileceğini tahmin ediyor, ancak Orta Jura dönemindeki başka bir Asya dinozor grubu olan Lingwulong'u karşılaştırarak bu teorinin "hala uzlaştırılması gerektiğini" eklediler.
Araştırmacılar, yeni keşfin aynı zamanda bu tür atasal dinozor gruplarını araştırmak için Hindistan'daki eski fosil alanlarından daha fazla örnek alınması ihtiyacını da vurguladığını söyledi.