Yetkililer, Singapur'a gönderilen bir canlı domuz sevkıyatında virüs bulaştığının tespit edilmesinin ardından Pulau Bulan'daki çiftlikten alınan domuz örneklerini test etti. Virüs, 20 Nisan'da Jurong'da hayvanların yemek için kesildiği bir mezbahada domuz karkaslarında bulundu. Riau Adaları Gıda Güvenliği, Tarım ve Hayvan Sağlığı Kurumu'ndaki veterinerlik otoritesi başkanı Honismandri, The Straits Times'a domuzların klinik semptomlarının biraz farklı olması nedeniyle Afrika domuz humması virüsünün yeni bir türü tarafından enfekte olmuş olabileceğini söyledi.
SEVKİYAT ASKIYA ALINDI
Bir isimle anılan Honismandri, "İshal olmadılar veya kanama yaşamadılar. Domuzlara, yakınlardaki diğer adalardan göç eden yaban domuzları veya kargalardan bulaşmış olabilir." Singapur, Pulau Bulan'dan canlı domuz ithalatını durdurdu. Honismandri, çiftliğin kapatıldığını ve 21 Nisan'dan bu yana adadan gelen tüm canlı domuz ve taze domuz sevkiyatlarının askıya alındığını söyledi. Adada biyogüvenlik önlemlerinin de sıkılaştırıldığını ve insan ve mal hareketlerinin kısıtlandığını sözlerine ekledi.
PEK ÇOĞU İTLAF EDİLDİ
Honismandri, enfekte domuzların ve onlarla aynı kafeslerde tutulanların o zamandan beri itlaf edildiğini söyledi ve Pulau Bulan çiftliğindeki yaklaşık 70 bin domuzun yarısının daha fazla enfeksiyonu önlemek için şu anda kilit altında olduğunu sözlerine ekledi. Çiftlikteki domuzlar, 2022'nin başlarında enfekte olduktan sonra başka bir hastalık türüne (domuz kolera olarak da bilinen klasik domuz vebası) karşı aşılanmıştı. Hem domuz kolerası hem de Afrika domuz vebası benzer semptomlar gösterir ve domuzlarda ölüme neden olabilir. Ancak domuz kolerasından farklı olarak, Afrika domuz vebası virüsüne karşı bir aşı yoktur. Afrika domuz vebası insanlara bulaşmazken, yaban domuzları ve domuzlar arasında oldukça bulaşıcıdır.
NORMALE DÖNMESİ UZUN ZAMAN ALACAK
Çiftliğin üretime ve ihracata yeniden başlamasının ne kadar süreceği sorulduğunda, Bay Honismandri, taze canlı hayvan arzını getirmenin ve üretim seviyelerini normale döndürmenin muhtemelen birkaç ay süreceğini söyledi. "Çiftlik altı ay içinde temizlenirse ve ardından yeniden stoklanırsa veya mevcut domuzlar iki ay içinde ürerlerse, üretime ve ihracata bir yıldan daha kısa sürede devam edebilirler" dedi. Honismandri, Riau Adaları veterinerlik otoritesinin eyaletteki diğer bölgelere hastalık konusunda onları uyarmak için bir genelge yayınladığını söyledi. "Ayrıca Riau Adaları'ndaki domuz çiftliklerinde gözetim ve testler yapacağız" dedi.
İLK KEZ TESPİT EDİLDİ
Indotirta Suaka'nın sahibi olduğu enfekte çiftlik, Batam'ın yaklaşık 2,5 km güneybatısındaki Pulau Bulan'da bin 500 hektarlık arazide 240 bin domuz yetiştiriyor. Pulau Bulan adasından canlı domuz ithalatı, Singapur'un toplam domuz eti arzının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Bu, Singapur'un taze kesilmiş domuz eti arzının yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. Singapur Gıda Ajansı (SFA), Nisan ayında, Cumhuriyet'e ithal edilen domuzlarda ilk kez Afrika domuz vebası tespit edildiğini söyledi. Singapur, Doğu Malezya'daki Sarawak'tan canlı domuzların yanı sıra Avustralya, Brezilya ve diğer ülkelerden soğutulmuş veya dondurulmuş domuz eti dahil olmak üzere 20'den fazla kaynaktan domuz eti satın alıyor.
BÜYÜK BİR SALGIN YAŞANMIŞTI
SFA, Singapur'a domuz eti ihraç eden bölgelerin, enfekte domuzlardan alınan çiğ et yoluyla bulaşabilen Afrika domuz vebasından ari olmasını şart koşuyor. Endonezya daha önce Aralık 2021'de Batam, Nongsa'daki küçük bir çiftlikte domuz popülasyonunda Afrika domuz vebası tespit etmişti. Hastalığın yayılmasını engellemek için yaklaşık bin 200 domuz itlaf edildi. 2019'da ülke, binlerce domuzun öldüğü Kuzey Sumatra'da aynı hastalıktan büyük bir salgın yaşadı.