Arjantinli bilim adamları, dünyanın en kurak ormanlarından biri olan Dry Chaco'daki ormanlara araştırma için daldılar. Uzun ve zorlu yolculukta başarılı sonuçlar elde edildi.
ZORLU ŞARTLARLA MÜCADELE EDİLDİ
Çok nadir bir tür olan ve neredeyse kimsenin bilmediği leopar desenli kurbağayı incelemek için giren uzmanlar için 50 derece sıcağa ve zehirli yılanlara meydan okudu.
BÜYÜK ÖLÇÜDE BİLİNMEYEN BİR TÜR
Kurbağanın nasıl çoğaldığını incelemek isteyen uzmanlar türün bir asırdan uzun bir süre önce keşfedilmiş olmasına rağmen, bilim tarafından büyük ölçüde bilinmediğini açıkladı.
"ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA KARARLIYIZ"
Buenos Aires merkezli Santa Fe kurbağa projesini yöneten Isis Ibañez, "Şimdiye kadar kolay bir yolculuk olmadı, ancak bu harika amfibinin geleceğini güvence altına almak için elimizden geleni yapmaya kararlıyız" dedi.
TUZAKLAR KURULDU
Yalnızca Arjantin, Bolivya ve Paraguay'da bulunan kurbağa, yaşadığı tropik kuru ormanların kaybı nedeniyle artık nadir bulunuyor. Araştırmacılar, parlak renkli kurbağaları bulmak ve davranışlarını incelemek için kamera tuzakları kurdu.
Kurbağaların çoğunun bir göletten, dereden veya bataklıktan yüksek sesle seslenerek bir eşi cezbettiği ortaya çıkarıldı. Erkeklerin ise varlıklarını ilan etmek için gece karanlığında ortaya çıktığını, ardından ilgili dişilerle yuvalarına geri döndüklerini gördü.
Geceleri saatlerce kazdıktan sonra, sonunda ilk kez yumurta ve kurbağa yavrularının kanıtlarını buldular. Kurbağanın üreme davranışını araştırmak, onu vahşi doğada korumaya yönelik ilk adımdır.
Koruma bilim adamları, kurbağanın içinde bulunduğu kötü duruma dikkat çekerek Dry (veya Grand) Chaco'nun ve nesli tükenme tehlikesi altındaki diğer hayvanların biyolojik çeşitliliğini vurgulamayı umuyorlar. Ekip üyesi Camila Deutsch, "Bu tür, Dry Chaco'daki ormanı neden savunmamız gerektiğinin açık bir örneğidir. Fazla zamanımız yok." dedi