Latince ismi Dynastes hercules olan Herkül böceği, Orta ve Güney Amerika'nın yağmur ormanları ve birkaç Karayip adasında yaşıyor. Larva iken çürüyen odun parçalarıyla beslenen canlı, yetişkin olduğunda ise meyve ve ağaç özsuyu ile besleniyor. Herkül böcekleri, bazı alt türlerin erkeklerinin 17,2 santimetre uzunluğa ulaşmasıyla dünyadaki en büyük uçan böcekler arasındadır.
ŞAŞIRTICI YETENEKLERE SAHİP
Ayrıca Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ne göre olağanüstü derecede güçlüdürler ve kendi ağırlıklarının yüzlerce katı nesneleri kaldırabilirler. Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde böceklerin küratörü Max Barclay, "Yarı Tanrı Herkül gücüyle ünlüydü ve Herkül böceği sert zeminden tünel kazarak çıkabilir ve şaşırtıcı derecede ağır nesneleri kaldırabilir.
MUHTEŞEM BOYNUZLARA SAHİP
"Herkül böceğini, dışarı çıkmaya zorlamadan elinizde kolayca tutamazsınız." şeklinde konuştu. Erkeklerin, diğer erkeklerle savaşmak ve dişileri etkilemek için kullandıkları muhteşem boynuzları vardır. Barclay, "Erkekler birbirlerini kavramak ve birbirlerine fırlatmak için iki boynuzu dev bir cımbız gibi birlikte kullanıyorlar; en güçlüsü genellikle dişiyi kazanıyor" dedi.
ÜÇ METAMORFOZ AŞAMASINDAN GEÇİYOR
Barclay, Herkül böceği erkeklerinin "kendilerini savunmasız ama aynı zamanda daha çekici kılan hantal ve başka türlü gereksiz yapılara yatırım yaparak bir fedakarlık yaptığını" ekledi. Dişiler yaklaşık 30 gün sonra yumurtadan çıkan 100'e kadar yumurta bırakır. Larvalar daha sonra iki yıla kadar süren üç metamorfoz aşamasından geçer.
EL BÜYÜKLÜĞÜNDE CANLILAR
Minik yumurtalardan el büyüklüğündeki kurtçuklara dönüşürler, yer altında yaşarlar ve gittikçe büyürler. Daha sonra pupa aşamasına girerler ve burada tamamen yetişkin yetişkinler olarak ayrılmadan önce kendilerini bir kabukla kaplarlar.