Güçlü bir mantar türü üzerinde çalışan araştırmacılar, mantarın dünyadaki yıllık hava kirliliğinin yaklaşık %36'sını yeraltında depoladığını keşfetti.
ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLKİ BİR KEŞİF
İngiltere'nin Sheffield Üniversitesi, diplomatik organizmanın toprak, bitkiler ve soluduğumuz hava ile ilişkisini anlatan mantarlar hakkında bir rapor yayınladı. Bu, dünyadaki hava kirliliği sorunlarına göz ardı edilebilecek çözümün bir parçası.
HAVA KİRLİLİĞİNİ ŞEKERE DÖNÜŞTÜRÜYORLAR
Mikorhizal mantarlar, bitkilerle simbiyotik bir ilişki içindeyken, her kıtada yer altında geniş ağlar halinde yaşarlar. Bitkiler hava kirliliğini şekere dönüştürüyor. Bitkilerin köklerine dolanan mantarlar şekerlerle beslenir. Sheffield'ın ilişki tanımına göre, karşılığında bitkilere hayatta kalmaları için ihtiyaç duydukları besinleri sağlıyorlar.
Yüzeydeki insanlar nadiren bu al-ver felsefesini sürdürürler. Ancak araştırmacılar artık yeraltındaki benzersiz ilişkinin ne kadar geniş ve eski olduğunu anlamaya başlıyor.
TÜRKİYE RİSKLİ GRUPTA
Dünyanın pek çok ülkesi risk altındaydı. Türkiye'de de üretim faaliyetlerinin yüksek olduğu Kocaeli, Sakarya, Bursa ve İstanbul da büyük risk altındaydı. Bölgeye yayılan fabrikalar ve kalabalık nüfus nedeniyle büyük şehirler gün geçtikçe daha zor yaşanan yerler oluyor.
TONLARCA KİRLİLİĞİ HAPSEDİYORLAR
The Hill'in bir raporuna göre Michigan'daki dev bir mantar ağı 91 dönümlük alanı kapsıyor. Hikaye ayrıca bu mantarların karbon bankalarının yılda 13 gigaton hava kirliliğini yeraltında depoladığını da belirtiyor. Bu neredeyse Çin'in her yıl gezegene sağladığı kirletici gaz miktarıdır.
MUCİZE MANTARLAR
"Mikorizal mantarlar, karbon modelleme, koruma ve restorasyonda kör bir noktayı temsil ediyor; ortaya çıkardığımız rakamlar dudak uçuklatan cinsten ve iklim için çözümler düşünürken, halihazırda var olanlardan neleri kullanabileceğimizi de düşünmeliyiz. " dedi Sheffield Profesörü Kate Field araştırmada.
UZMANLAR 2050 YILINI İŞARET ETTİ
Yine de yer üstündeki faaliyetler aşağıdaki uyumu bozabilir. Uzmanlar, tarım ve diğer insan faaliyetlerinin toprak ekosistemlerini "yok ettiğini" belirterek, Birleşmiş Milletler'in toprakların %90'ının "2050 yılına kadar bozulabileceği" yönündeki uyarısına atıfta bulundu.
ESKİ UYUM SİSTEMİNE GERİ DÖNÜLMELİ
Şimdi dünya liderlerini , bu eski hava temizleme sürecinin sürdürülebilmesi için kir için koruma önlemleri almaya çağırıyorlar. Araştırma, toprağın korunmasının, insanların mantarlar ve bitkiler arasında uzun süredir kurulmuş olan simbiyotik sürece geri dönebilmesinin bir yolu olduğunu söyledi.