Araştırmacılar, iklim değişikliğinin gezegen üzerindeki yıkıcı etkileri konusunda bir kez daha alarm zilleri çalıyor ve bu kez, Dünya'nın hızla değişen ortamının, yüzyılın sonuna kadar epik boyutlarda küresel bir felaketle sonuçlanabileceğini söylüyorlar.
"DÜNYA'DA YAŞAM KUŞATMA ALTINDA"
BioScience dergisinde yayınlanan yeni bir makale, 161 ülkede 15.000'den fazla bilim insanının imzasını taşıyor ve çevresel çöküşe doğru giderek daha hızlı ilerlemeye devam ederken "Dünya gezegenindeki yaşamın kuşatma altında olduğu" konusunda uyarıyor.
"MAALESEF SÜRE DOLDU"
"On yıllardır bilim insanları, atmosfere zararlı sera gazları salan devam eden insan faaliyetlerinin neden olduğu artan küresel sıcaklıklar nedeniyle aşırı iklim koşullarının damgasını vurduğu bir gelecek konusunda sürekli olarak uyarıda bulunuyorlar." "Maalesef süre doldu."
KONUNUN CİDDİYETİNİ VURGULADI
Oregon Eyalet Üniversitesi doktora sonrası araştırmacısı ve araştırmanın eş-başkanı Christopher Wolf, yaptığı bir açıklamada, makalenin ciddi tonunu yinelerken, elbette büyük hafifletme stratejileriyle birlikte bazı umut ışıkları da sundu.
"DEV BİT KITLIĞA DOĞRU GİDİYORUZ"
Wolf, "İnsanlığın, Dünya'dan güvenli bir şekilde verebileceğinden daha fazlasını almasına ilişkin temel sorunu ele alan eylemler olmazsa, doğal ve sosyoekonomik sistemlerin potansiyel çöküşüne ve dayanılmaz sıcaklıkların ve enerji kıtlığının olduğu bir dünyaya doğru yola çıkıyoruz" dedi.
Araştırmada, OSU doktora sonrası araştırmacısı ve diğer 11 ortak yazarı, 2023'te çok sayıda iklim rekorunun "muazzam marjlarla" kırıldığını gösteren çok sayıda şaşırtıcı veri noktasına yer verdi. Araştırma sonrası tüm dünyaya acil uyarı mesajları gönderildi. Avrupa, Amerika ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkeler özellikle uyarıldı.
"YENİ BİR YANGIN DEVRİLME NOKTASI OLABİLİR"
Yazarlar özellikle bu yılın alışılmadık derecede aktif Kanada orman yangını sezonuna dikkat çekti ve bunun şimdiye kadar yazılmış en korkutucu iyimser akademik cümlelerden biri olan "yeni bir yangın rejiminde bir devrilme noktasına işaret edebileceğini" söyledi.
ÇÖZÜM İÇİN ÇOK AZ ŞEY YAPILDI
Araştırmanın yazarlarından biri olan saygın OSU ormancılık profesörü William Ripple, bu yılın "derinden endişe verici modeller" getirdiğini ve sorunları düzeltmek için bu kadar az şey yapmış olmamızın cesaret verici olmadığını ekledi. Ripple, açıklamasında "Ayrıca insanlığın iklim değişikliğiyle mücadelesi konusunda rapor edecek çok az ilerleme bulduk" dedi.
Araştırmanın yazarlarından biri olan saygın OSU ormancılık profesörü William Ripple, bu yılın "derinden endişe verici modeller" getirdiğini ve sorunları düzeltmek için bu kadar az şey yapmış olmamızın cesaret verici olmadığını ekledi. Ripple, açıklamasında "Ayrıca insanlığın iklim değişikliğiyle mücadelesi konusunda rapor edecek çok az ilerleme bulduk" dedi.
FOSİL YAKIT ENDÜSTRİSİ
Kendilerinden önceki sayısız bilim insanı gibi, çalışmanın 12 yazarı ve binlerce imza sahibi, yalnızca aşırı kirletici fosil yakıt endüstrisine değil, aynı zamanda bu iklim kartopu etkisinin temel nedenlerinden biri olarak onlara mali destek sağlayan hükümet temsilcilerine de dikkat çekti.
Makaleye göre, 2021 ile 2022 yılları arasında fosil yakıt sübvansiyonları esasen ikiye katlanarak 531 milyar dolardan 1 trilyon doların biraz üzerine çıktı ve bu sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde geçerli.
YAPILMASI GEREKEN 2 ŞEY AÇIKLANDI
Makalenin yazarları, "İklim acil durumuna ilişkin bakış açımızı izole edilmiş bir çevre sorunu olmaktan çıkarıp sistemik, varoluşsal bir tehdide dönüştürmeliyiz" diye yazdı ve "zenginlerin aşırı tüketimine" karşı mücadelenin yanı sıra fosil yakıtlardan uzaklaşmak da önemli bir adımdır. 21. yüzyıl sona ermeden daha fazla felaketi önlemek için yapılması gereken ilk şeylerden ikisi.