Avustralyalı iklim uzmanları, mevcut ulusal emisyon hedeflerinin iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini önlemek için yeterli olmadığını duyurdu.
İklim Konseyi, 2021'de yayınlanan son raporundan bu yana ilk güncelleme olan, değişen iklime ve yıkıcı etkilerden kaçınmamız için neler gerektiğine ilişkin en son kanıt incelemesini yayınladı.
TÜM DÜNYA İPİN UCUNDA
Raporun en önemli sonucu, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için emisyonların çok daha hızlı azaltılması gerektiğidir. Bu yanlınza Avustralya'yı değil Amerika, Avrupa ve Türkiye'yi de ilgilendiriyor.
"DÜNYAYA ETKİLERİ HIZLA ARTIYOR"
Raporun yazarı ve İklim Konseyi araştırma direktörü Simon Bradshaw, "İklim değişikliğinin etkileri hızlanıyor ve bu da tabii ki tam bir felaketten kaçınma şansımız varsa emisyonları daha hızlı azaltma ihtiyacını ortaya çıkarıyor" dedi.
KRİTİK TARİH 2030
İklim Konseyi araştırmacıları, emisyonların 2030 yılına kadar yüzde 75 oranında azaltılması ve 2035 yılına kadar net sıfıra ulaşılması yönünde çağrıda bulunuyor.
BAKANLIK VERİLERİ ÇOK BAŞKA
Mevcut hedef, emisyonları 2030 yılına kadar 2005 seviyelerinin yüzde 43 altına indirmek, ancak İklim Değişikliği Bakanlığı'na göre mevcut tahminler, emisyonları 2030 yılına kadar sadece yüzde 32 azaltma yolunda ilerlediğimizi gösteriyor.
SICAKLIKLAR ORTALAMANIN ÇOK ÜSTÜNE ÇIKACAK
Meteoroloji Bürosu'na göre bahar sıcaklıklarının her eyalette yıllık ortalamanın üzerine çıkacağı tahmin edilirken, bazı bölgelerde bu hafta ortalamanın 15C'nin üzerinde sıcaklıklar yaşanacak.
OKYANUS AKINTILARI YAVAŞLADI
Son iki yılda bilim insanları, geri dönüşü olmayan çok sayıda dönüm noktasına doğru hızla yaklaşıldığını gözlemledi. Raporun yazarlarının dikkat çektiği noktalardan biri, okyanus akıntılarının geçen yıl yavaşlaması oldu.
Dr Bradshaw, "Okyanus, hava koşullarımızı yönlendirmede, iklimlerimizi düzenlemede, ısıyı ve yağışı tüm dünyaya dağıtmada büyük bir rol oynuyor, bize mahsullerimizi yetiştirmek ve yiyecek ve suyumuzu almak için ihtiyaç duyduğumuz koşulları sağlıyor" dedi.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BURADA"
"Okyanus akıntıları yavaşlıyor ve bunun sıcaklıklar, yağışlar ve yine hayatta kalmak için bağımlı olduğumuz koşullar üzerinde büyük etkisi olacak. Bu da iklim değişikliğinin burada olduğunu gösteriyor."