İstilacı türler dünyanın her yerinde gerekli önlemler alınmazsa üreyip çoğalıp bölgenin kontrolünü ele geçirirler. Fransa'da yaşanan olay da bunun bir örneği. Plajları ele geçiren milyonlarca küçük böcek ekosistemi tahrip etmeye başladı.
AVRUPA ÜLKELERİNİ TAMAMEN ELE GEÇİRDİ
Karıncalar, Montpellier'in eteklerindeki Mauguio-Carnon kasabasındaki bir plajın kum tepelerini kolonileştirdi. Ayrıca Lyon, Bordeaux, Korsika ve Strazburg dahil olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinin yanı sıra Hollanda, İtalya ve İsviçre gibi Avrupa'daki diğer ülkeleri de ele geçirdikleri görüldü.
"YÜZ MİLYONLARCA KARINCA VAR"
Karınca uzmanı Luc Gomel, verdiği demeçte, "Yaklaşık 800 metre uzunluğundaki bu yuvanın tamamında en az birkaç yüz milyon karınca olduğu tahmin ediliyor. Sıradan karıncalar için bu sayı birkaç yüzden onbinlere kadar değişiyor. Burada çok daha yüksek sayılara bakıyoruz.
"DİĞER BÖCEKLERİ YOK EDİYORLAR"
"Bu karıncalar o kadar büyük bir kitleye, o kadar aşırı bir nüfusa sahipler ki, rekabet halinde olabilecekleri diğer tüm karınca türlerinin yerini alıyorlar. Tüketmek için saldırmaya çalıştıkları diğer böcek türlerini etkileyebilirler. Domino etkisiyle bazı bitkilere de etkiler olabiliyor."
TÜM KITAYA YAYILDILAR
Bu karıncalar, Tapinoma magnum, Fransa'da istilacı bir türdür ve hızla üreyip kıtaya yayıldıkça yerel karınca türlerini geride bırakır ve onları yok eder.
TEREYAĞI GİBİ KOKUYORLAR
Akdeniz havzası ve Kuzey Afrika'ya özgü olan bu karıncalar küçük, siyahtır ve ısırmazlar, boyu 0,1 inçten azdır ve ekşimiş tereyağı gibi kokarlar.
AKDENİZ'İ GEÇMİŞ OLABİLİR
Fransız Biyoçeşitlilik Gözlemevi'nin (OFB) PACA-Korsika bölgesinden sorumlu Jean-Yves Bichaton, "Muhtemelen insanlar sayesinde Akdeniz'i geçti, ancak bunu doğrulamanın bir yolu yok" dedi.
ÇOK BÜYÜK BİR SORUN
Bu karıncalar büyük bir sorundur çünkü meyve ağaçları da dahil olmak üzere çeşitli bitkileri yerler ve örümcekler gibi yerel ekosistemlerin düzenlenmesine yardımcı olan diğer türleri öldürürler.