Taricha semenderleri, Pasifik kıyı bölgesinde bulunan oldukça zehirli bir türdür. Derilerinden sızan Tetrodotoksin adı verilen güçlü bir nörotoksine sahiptirler.
İNSANLAR İÇİN ÇOK ÖLÜMCÜL
Ölümcül mavi halkalı ahtapotun sahip olduğu toksinin aynısı, yutulması halinde insanlar için ölümcül olabiliyor. Ancak bilim insanları, türün neden toksine sahip olduğundan veya nasıl üretildiğinden emin değiller, bu yüzden daha fazla araştırma yapıyorlar.
"DİŞİLER ÇOK DAHA ZEHİRLİ"
Yeni yayınlanan bir çalışma, kadınların erkeklerden daha zehirli olduğunu ortaya çıkardı. Gary Bucciarelli, "Semenderlerin toksin konsantrasyonlarının yaşamları boyunca değişmediği ve erkek ve dişilerin aynı toksin konsantrasyonlarına sahip olma eğiliminde olduğu uzun süredir düşünülüyordu. Şimdi dişi semenderlerin aslında erkek semenderlerden daha fazla toksin içerdiğini gösterdik."
Araştırmanın ilgili yazarı California Üniversitesi Davis bir açıklamada şunları söyledi. "Dişilerde, eş seçimi gibi çok sayıda nedene sahip olabilen toksin konsantrasyonlarının önemli ölçüde daha yüksek ve daha şiddetli dalgalandığını gözlemledik."
DERİLERİNİ DEĞERLENDİRİP KARŞILAŞTIRMA YAPTILAR
Bilim insanları Kaliforniya'daki 38 bölgede bulunan 850 yeniyi analiz etti. Toksin seviyelerini ölçmek için semenderlerin derisini değerlendirdiler ve ardından bunları erkeklerle dişiler arasında karşılaştırdılar.
Semenderler başka açılardan cinsel açıdan dimorfiktir. Kuyruk yüksekliğinin ve büyüklüğünün cinsiyetler arasında farklılık gösterdiği zaten biliniyordu ancak şimdiye kadar aralarında toksin düzeyleri ayırt edilemiyordu.
DİĞER HAYVANLAR İÇİN DE CİDDİ TEHDİT OLUŞTURUYOR
Araştırmaya göre bulgular, kadınların erkeklerden çok daha tehlikeli olduğunu gösteriyor. Bucciarelli, "Yırtıcı olması muhtemel hayvanlar için bu yüksek konsantrasyonlar ciddi bir tehdit oluşturuyor" dedi.
ZEHİR ÜRETMEK İÇİN FARKLI KAYNAKLARA İHTİYAÇLARI VAR
Bununla birlikte, toksinin ortalama konsantrasyonu kadınlarda her zaman tutarlı bir şekilde daha yüksekti. Bu sadece kadınların erkeklerden daha tehlikeli olduğunu göstermekle kalmıyor, aynı zamanda toksin üretiminin cinsiyetler arasında farklı olabileceğini de gösteriyor. Bilim insanları, zehri üretmek ve taşımak için her cinsiyetin farklı kaynaklara ihtiyaç duyduğunu öne sürüyor.
YAVRU TAŞIYAN DİŞİLERİ KORUYOR
Çalışmada, kadınların neden daha fazla taşıdığı belirsiz olsa da, bunun, yavru taşırken savunmasız olan dişileri korumak için olabileceği belirtildi.