Dünya, büyük bir iklim kriziyle karşı karşıya. İklim krizi şimdiden Avrupa ve Türkiye'de büyük etkiler yaratmaya başladı. Türkiye'de mevsim kaymaları nedeniyle yaz aylarına girmemize rağmen henüz sıcaklıkları tam olarak hissedemedik. İklim değişikliğinin başka ürkütücü etkilerini de çok geçmeden yaşayacağız.
Her üç ila yedi yılda bir meydana gelen bir El Niño, Peru kıyılarının hemen açıklarında, doğu Pasifik Okyanusu'nun olağandışı ısınmasını anlatıyor. Olay, bölgedeki deniz sıcaklıklarının uzun vadeli ortalamanın 0,5 °C üzerine çıkmasıyla ilan edilir.
Bu daha sonra ekvator boyunca yüzey hava sıcaklıklarını ve basınç değişikliklerini tetikler ve bunlar daha sonra her iki yarımkürede mevsimsel havayı etkilemeye devam eder .
Olay, okyanus akıntılarındaki ve rüzgar modellerindeki yavaş, doğal dalgalanmalar tarafından yönlendirilir, ancak iklimsel etkiler gezegen genelinde aylar ve hatta yıllar boyunca hissedilir.
Serpinti şunları içerir: artan küresel sıcaklıklar ; artan yağış; yoğun sel ve kuraklık; sıtma ve hatta veba dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklarda artış; Orman yangınları; toplu balık ölümleri. Liste devam ediyor.
Öte yandan, bir El Niño normalde Atlantik'te daha az kasırgaya neden olur ve dünyanın kurak bölgelerindeki kuraklığı hafifletmeye yardımcı olabilir.
1876'DA 13 MİLYON İNSANI ÖLDÜRMÜŞTÜ
El nino hava olayları 1876 yılında Peru'da 13 milyon insanın ölümüne neden olmuştu. El nino hava olayları ve küresel iklim değişikliğinin etkisiyle bu sene de bizleri zor zamanlar bekliyor.