Yeni bir çalışma raporuna göre, şimdiye kadar kaydedilen en güçlü atmosferik patlamayı üreten Hunga Tonga-Hunga Ha'apai volkanik patlaması, 11 saat süren ve 240 km yayılan süper şarjlı bir fırtınada rekor sayıda şimşek çakmasına neden oldu. Pasifik Okyanusu'nun güneyinde yer alan yanardağ, Aralık 2021'de patlamaya başladı, ancak en patlayıcı olayı 15 Ocak 2022'ye kadar gerçekleşmedi. Yanardağın kalderası deniz seviyesinden 150 metre aşağıda olmasına rağmen, patlama suda patladı ve saniyede 5 milyar kilogram patlama hızıyla 58 km yükselen bir kül bulutu gönderdi. Bu, Mayıs 1980'deki St. Helens Dağı patlamasından daha büyük bir mertebedir.
192.000 ŞİMŞEK ÇAKTI
Çalışmanın baş yazarı, US Geological Survey'den Alexa Van Eaton, Space'e "Bir dumanın ne kadar yükseğe çıkabileceği ve patlama hızının ne kadar hızlı olabileceği konusunda teorik sınırlar var ve Hunga Tonga patlaması hepsini parçaladı" dedi. Patlamanın paramparça ettiği bir başka rekor da yıldırım çarpmalarının sayısıydı. Tüy, zirvede dakikada 2 bin 600 flaşla ve 11 saat boyunca toplam yaklaşık 192 bin flaşla şimdiye kadar görülen en yoğun şimşek fırtınasını üretti. Dahası, bu şimşek 20 ila 30 km arasında eşi görülmemiş bir yükseklikte, daha önce görülen herhangi bir yıldırımdan daha yüksek gerçekleşti. Bu yıldırım çarpmaları, hem fırtınaları izlemek için tasarlanmış bir radyo anten ağı hem de Dünya yörüngesindeki iki uzay aracı, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından işletilen GOES-17 uydusu ve Japon Meteoroloji Ajansı'nın Himawari-8 uydusu tarafından tespit edildi.
ŞEMSİYE BULUTU OLUŞTURDU
Van Eaton, "Daha önce hiç bu kadar yüksek irtifalarda böyle bir şimşek hızı görmemiştik." dedi. Uydu görüntüleri, şimşeğin duman boyunca rastgele yayılmadığını, bunun yerine yanardağdan gelen her bir patlayıcı patlamayla bağlantılı gibi görünen birkaç eşmerkezli halkada meydana geldiğini gösteriyor. Tüy yukarı doğru yükselirken, üzerine dökülen malzeme üzerine düşen ve nötr bir kaldırma kuvveti tabakası etrafında salınan bir "şemsiye bulutu" oluşturmak için dalgalandı. Van Eaton, "Bu, buluta o kadar büyük bir dikey hareket kazandırdı ki, dumanın merkezinden dışarı doğru hareket eden dalga, tepeden çukura 10 dikey kilometre idi," dedi.
SU ALTINDA GERÇEKLEŞMESİ ŞİMŞEĞİN KAYNAĞI OLABİLİR
Yerçekimi dalgası olarak da bilinen bu salınımlı basınç dalgası, şimşeğin kaynağıydı. Bu halka şeklindeki yerçekimi dalgası içinde yıldırımın iki şekilde oluşmuş olması mümkündür. Hunga Tonga patlaması su altında gerçekleştiğinden, Dünya atmosferine bol miktarda su enjekte etti, sonuçta ortaya çıkan buz kristalleri pozitif ve negatif yükleri benimsiyor. Buna ek olarak, püskürmeyle havaya savrulan magmadan ve parçalanmış kayalardan oluşan volkanik külün bir kısmı da iyonlaşarak daha fazla pozitif ve negatif yük alanına yol açar. Ani şimşek kıvılcımlarını başlatan, elektrik yükündeki gradyandır.
HAREKET GEÇİREN MEKANİZMA BELİRSİZ
Daha önce volkanik dumanlarda şimşek halkaları görülmüş olsa da, Hunga Tonga patlaması ilk kez birden fazla halka görüldü toplamda dört. Yıldırım halkalarına "yıldırım delikleri" de denir, çünkü halkanın içinde genellikle yıldırım olmaz. Bununla birlikte, bu, Hunga Tonga patlamasının farklı olmasının başka bir yoluydu: yerçekimi dalgasının dalgalanmasından birkaç dakika sonra delikler şimşekle dolmaya başladı. Bu dolguyu harekete geçiren mekanizma belirsizliğini koruyor.
IŞIK HIZINDA FREKANSLARDA ALGILANIR
Ne olursa olsun, yıldırımın varlığı, bir patlamanın erken uyarısını sağlamak için elektrik flaşlarının nasıl kullanılabileceğini vurgular. Normalde, volkanologlar, yörüngedeki bir uydunun volkanik bir dumanı tespit edip görüntülemesi ve acil servislerin alarma geçmesi için 10 dakika kadar beklemek zorundadır; bu sırada ortaya çıkan tsunamiler kıyı bölgelerini boğmuş, kasırga rüzgarları ağaçları ve evleri dümdüz etmiş, piroklastik akıntılar onlarca kişiyi silmiş olabilir. Ancak yıldırımlar, ışık hızında radyo frekanslarında algılanır. Bunun uydulardan, rüzgarlardan, sismik dalgalardan ve infrasound'dan daha hızlı olduğunu söylemeye gerek yok.
PATLAMA REKOR KIRDI
Hunga Tonga patlaması, günümüzdeki rekorları kırmanın yanı sıra, bize erken Dünya'daki ve hatta potansiyel olarak diğer gök cisimlerindeki volkanizma hakkında da bilgi verebilir. Püskürme, büyük miktarda erimiş kayanın kalın bir su tabakasından patlamasıyla meydana gelen, phreatoplinian yanardağı olarak adlandırılan bir türdür. Bu ölçekte patlayıcı bir su altı volkanı daha önce sadece jeolojik kayıtlarda görülmüştür. Van Eaton ayrıca, patlamanın "Venüs gibi diğer gezegenlerde veya tipik olarak geleneksel şimşeği desteklemeyen diğer gezegen cisimlerinde şimşek çakma şekli üzerinde makul bir şekilde etkileri olabilir" dedi.
BÜYÜK BİR ATMOSFERİK KARIŞIKLIK
Venüs'teki aktif volkanizmanın kanıtı, bu yılın başlarında, NASA'nın Magellan misyonundan güneşten ikinci gezegene arşiv verilerinde keşfedildi. Bununla birlikte, Jüpiter'in uydusu Io'da volkanizma bol miktarda bulunurken, Satürn'ün uydusu Enceladus'ta ve muhtemelen Jüpiter uydusu Europa'da da kriyovolkanizma biçimleri meydana geliyor . "Enceladus'un anında fırlayan büyük su jetleri var. Şimşeği destekleyebilirler mi?" diye sordu Van Eaton. "Bilmiyorum, ama görünüşe göre bu, diğer dünyalar için gerçekten düşünmediğimiz büyük bir atmosferik karışıklık yaratmanın bir yolu."