Araştırmacılar insanların ömrünü uzatmak için yürüttüğü çalışmalara tam gaz devam ediyor. Araştırmacılar tarafından fareler üzerinde son olarak hayata geçirilen bir çalışma ise herkesi hayretler içerisinde bıraktı.
YAŞAM SÜRELERİNİ YÜZDE 10 UZATTILAR
Bilim kurgudan fırlamış gibi görünen bir çalışmada, bilim insanları yaşlı fareleri ve kan akışlarını daha genç hayvanlarla birleştirerek yaşam sürelerini yüzde 10 artırdı.
Ekip ilk kez, bu genç kan transfüzyonlarının yaşlanma önleyici etkilerinin işlemden sonra aylarca sürebileceğini ve bunun da insan ömründe beş ila yedi yıllık bir yaşam süresinin uzatılmasına eşdeğer olacağını gösterebildi. .
BU TEZ YENİ DEĞİL
Genç kanın yaşlanma sürecini yavaşlatabileceği teorisi özellikle yeni değil. 2017'de Ambrosia adlı California merkezli bir girişim, genç kanın sıvı bileşenini litresi 8.000 dolardan transfüzyon için satmaya başladı. Ambrosia, 2019'da Gıda ve İlaç İdaresi'nin teknoloji hakkında bir uyarı yayınlamasının ardından kapansa da , bu alandaki araştırmalar devam etti ve heyecan verici sonuçlar veriyor.
Parabiyoz olarak bilinen iki hayvanı cerrahi olarak birleştirme tekniği de yeni değil ve 1800'lerin ortalarından beri kullanılıyor. Anti-aging alanında ilk olarak 2005 yılında Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından kullanılmıştır .
Son çalışmayı yöneten Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Duke Yaşlanma Merkezi'nde tıp ve hücre biyolojisi profesörü olan James White, Newsweek'e verdiği demeçte, "Parabiyoz prosedürü, iki fare arasındaki dokuları birbirine bağlıyor ve bu dokular hızla kaynaşıyor ve dolaşımı paylaşmaya başlıyor" dedi . "
Ayrılma prosedürü, bu bağlantıları basitçe ayırır ve fareler, çalışmanın geri kalanında ayrı yaşamak için hızla iyileşir.
İNSANLARDA İŞE YARAYIP YARAMAYACAĞI BELLİ DEĞİL
Bu çalışmanın insanlar üzerinden işe yarayıp yaramayacağı şu an için belli değil.