Türkmenistan'da bulunan ve 50 yıldır hiç sönmeden yanan bir ateş çukuru bulunuyor. Bölge insanlarının "Cehennem Kapısı" olarak adlandırdığı Darvaza gaz krateri, yaklaşık 50 yıldır atmosfere metan püskürtüyor. İklim aktivistleri ve devlet yetkilileri durumdan büyük endişe duyuyor.
Kraterin biyolojisini inceleyen Chicago Rush Üniversitesi'nden Genomics ve Microbiome Core Facility direktörü Stefan Green, "Anladığım kadarıyla, krater Sovyetler döneminde, Sovyetler bölgede doğal gaz sondajı yapmaya çalışırken oluştu." açıklamasını yaptı.
Green, "[Kraterin oluşumu] sırasında, sondaj teknolojisi o kadar gelişmiş değildi ve sondaj kulesi çöktü ve doğal gaz yakalanmak yerine atmosfere salınmaya başladı" dedi.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'na göre, doğal gaz olarak da bilinen metan, atmosferde kaldığı ilk 20 yılda karbondioksitten 80 kat daha fazla küresel ısınmaya neden olan güçlü bir sera gazıdır.
Daha sonraki bir noktada, kasıtlı olarak yapılıp yapılmadığı belli olmasa da krater ateşe verildi. Green, "Kasıtlıysa, kontrolsüz bir salınım yerine gazı yakmasını sağlamaktı" dedi.
229 fit genişliğinde ve 65 fit derinliğinde uzanan alevli çukur, her yıl binlerce ziyaretçi ile turistik bir cazibe merkezi haline geldi. Green, kaşif George Kourounis'e, Kourounis'in yanan çukurun dibine inen ilk insan olduğu 2013'teki keşif gezisinde eşlik etmişti.
Green, "İlk yaklaşım oldukça korkutucu çünkü en azından ben gittiğimde korkuluk yok ve düşmenizi engelleyecek hiçbir şey yoktu" dedi. "Gerçekten büyük ve ortadaki büyük alev dışında kalan kenarları en sıcak yerleri. Geceleri parlıyor ve bu gerçekten inanılmaz bir manzara."
2022'de Türkmenistan cumhurbaşkanı, yetkililere ünlü alevleri söndürmenin ve salınan metanı yakalamanın bir yolunu bulmaları talimatını verdi.
Green, "Doğal gazın kontrolsüz salınımı bir çevre felaketi ve yanıyor olması aslında daha iyi" dedi. "Bu şekilde metan karbondioksite dönüştürülür. CO2 salınımı küresel ısınma için de kötü ama metan kadar kötü değil."
6.3 milyon nüfuslu Türkmenistan'da New York City'den daha az insan yaşıyor. Yine de ülke, dünyanın en büyük metan yayıcılarından biridir. Our World In Data'ya göre bunun büyük bir kısmı, her yıl 70 milyon tondan fazla karbondioksit eşdeğerine ulaşan ve "kaçak emisyonlar" olarak adlandırılan petrol ve gaz üretiminden kaynaklanan sızıntılardan geliyor.
Green, "Türkmenistan'da çok fazla doğal gaz yatağı var" dedi. "[Ülke], büyük sızıntılardan kaynaklanan metan emisyonlarına önemli bir katkıda bulunuyor ve Darvaza krateri buna bir örnek... Sera gazlarının bu kontrolsüz salınımını önlemek için yapabileceğimiz her şey, küresel iklim değişikliği açısından son derece önemlidir.
Popüler bir öneri, basitçe krateri doldurmak olmuştur. Ancak Green, bunun durumu çözmesinin pek mümkün olmadığını söyledi. "Temel olarak, büyük ölçekte bir gaz kaçağınız var" dedi. "Sızıntıyı kapatamazsanız, krateri doldurmak yardımcı olmaz, çünkü gaz kaçmaya devam edecektir."
"Bu bölgeden gaz salınımını kapatarak kraterin yanmasını durdurmanın bir yolunu bulmayı şiddetle savunuyorum, ancak krateri doldurmak bunu yapmayacak" dedi. Tamamen krateri doldurmaya odaklanmak, ülkenin emisyonlarının ana kaynağını de azaltabilir.