Okyanuslarda araştırma yapan gemilerin Çin kıyı açıklarında yer alan deniz tabanında karşılaştıkları şey dehşete düşürdü. Saatte 200 kg jelatinimsi balık yakalayan bu gemiler durumun bundan daha kötü olduğunu belirtti. Bu oran on yıl öncesine göre on katından daha fazla. British Columbia Üniversitesi balıkçılık araştırmacısı Daniel Pauly, rakamlardaki patlama hakkında "Bu korkunç" ifadelerini kullandı.
Pauly, bu kitlesel istilanın nedeninin bu kirli sulardaki aşırı düşük oksijen seviyeleri olduğunu söylüyor. Daha az oksijenle baş edemeyen balık türleri kaçarken, fizyolojik olarak daha az oksijenle yaşayabilen balık türleri hayatta kalıyor.
Daha az oksijenle yaşayabilen Bombay ördeğinde büyük bir patlama yaşanıyor. Bu patlama tamamen yenilebilir bir balıkta olduğu için bazı insanları mutlu ediyor.
Gezegenin genel durumu düşünüldüğünde bu durum baya kasvetli bir gelecek ihtimalini gözler önüne seriyor.
Atmosfer ısındıkça, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda bulunan oksijen miktarı giderek daha da azalıyor. Araştırmacılar, pek çok bölgede tür çeşitliliğinde büyük oranda düşüş yaşanacağını söylüyor.