Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi (EDEN) çerçevesinde ‘Mükemmeliyet Ödülü’ alan 2 bin 800 rakımlı Nemrut Kalderası, seyrine doyulmaz görüntüler oluşturuyor. Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Nemrut Krater Dağı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
HAYRAN BIRAKAN DOĞAL GÜZELLİK
Bunaltıcı sıcaklardan kurtulmak isteyenlerin uğrak yeri olan Nemrut Krater Dağı ziyaretçilerini ağırlarken, doğal güzelliğiyle kendine hayran bıraktırıyor. Kalderaya gelen ziyaretçiler ise hem serin havanın tadını çıkarıyorlar hem de fotoğraf çekip manzaranın keyfini çıkarıyorlar.
EŞSİZ GÖRÜNTÜ
Havadan görüntülenen kaldera, muhteşem ve eşsiz görüntüsüyle adeta kendine hayran bırakıyor. Şehir merkezine oranla serin bir yer olduğunu söyleyen Onur Uçak adlı vatandaş, “Gerçekten doğa harikası bir yer. Şehir merkezine oranla daha serin bir yer. Arkadaşlarımızla birlikte burada gezip hem fotoğraf çekeceğiz hem de doğanın tadını çıkaracağız” dedi.
ADINI BABİL HÜKÜMDARINDAN ALIYOR
Nemrut Gölü, dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan almıştır. Nemrut Gölü, Van Gölü havzasının batısında, Bitlis ilinin Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçeleri arasında yer almaktadır.
PATLAMALAR SONUCU OLUŞTU
Nemrut'ta patlamalar sonucunda oluşan kraterin ağız genişliği 48 km2, taban genişliği 36 km² dir. Nemrut kalderasında deniz seviyesinde 2.247 m yükseklikteki krater alanı içinde ikisi büyük toplam 5 tane göl bulunmaktadır. Derinliği ortalama 100 m ve en derin noktası 155 m'dir.
VOLKANİK FAALİYETLERİN SON İZLERİ
Göl çevresindeki sıcak sular ve kaplıcalar volkanik faaliyetlerin son izleridir. Kar ve kaynak sularıyla beslenen ve yer yer derinleşen Nemrut Gölünün suları soğuk ve tatlıdır. Su örneklerinin analizi berrak, renksiz, kokusuz ve normal içme suyu lezzetinde olduğunu göstermiştir.
BALIKÇILIK YAPILIYOR
Suyu, radyoaktivite açısından, normal sınırlardadır. pH asitlik derecesi 7.4 ile hafif alkalidir. Nitoplankton bakımından oldukça zengin olan Nemrut Gölü’nde 1986 yılında az sayıda bırakılan aynalı sazan balığı, kısa sürede çoğalmış ve balıkçılık yapılabilecek seviyeye gelmiştir.
MİKROKLİMAYA SAHİP
Burada farklı bölgelere ait bitkilerin bir arada yaşamaya devam etmesi, göl seviyelerinin hemen hemen sabit kalması, yağış ve buharlaşma dengesinin kurulmuş olması, buranın bir mikroklimaya sahip olduğunu göstermektedir.