Bilim adamlarına göre, her saniye bir kişiyi öldüren bir virüsün, iklim değişikliği sayesinde İngiltere'ye gitme olasılığı yüksek. Birleşik Krallık Hükümeti, ölüm oranı yüzde 40'a varan ve keneler veya hayvan dokusu yoluyla yayılan Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) konusunda uyarıldı.
ÖNCELİKLİ HASTALIKLAR LİSTESİNDE
KKKA, Dünya Sağlık Örgütü'nün 'öncelikli' hastalıklar listesindedir ve Doğu Avrupa'da ve şimdi de Fransa'da bulunmaktadır. İngiltere'nin dikkat etmesi konusunda uyarıldığı diğer hastalıklar arasında ölümcül Rift Vadisi ateşi, Zika ve 'kırık kemiği' ateşi yer alıyor.
SICAK SEBEBİYLE YAYILACAK
DSÖ'ye göre daha sıcak hava, hastalığın İngiltere'ye yayılmasına izin verecek. Birleşik Krallık Bilim, Yenilik ve Teknoloji Komitesi'ne, daha önce beklenmediği gibi, enfeksiyonların NHS'deki doktorlar tarafından yakalanmayabileceğine dair endişeler var.
YAŞAM ALANLARINI ARTTIRIYORLAR
Hayvanlarda bulaşıcı hastalıkları inceleyen Pirbright Enstitüsü'nün yöneticisi Profesör Bryan Charleston, hastalıkların "kuzeye doğru yavaş ilerlediğini" söyledi. Şöyle dedi: “Genel olarak iki (nokta) var, birincisi, böcek vektörlerinin hareket etmesi ve iklim değişikliği nedeniyle yaşam alanlarını büyük ölçüde artırması ve bunu görüyoruz.
KUZEYE DOĞRU YAYILIYOR
"Avrupa açısından bakıldığında, böcekler daha kuzeye yayılıyor ve ardından taşıdıkları virüsler de onları takip etme eğiliminde. Alternatif olarak 2007'de elimizde olan mavi dil virüsü gibi virüsün başka bir yoldan bulaştığı ve elimizdeki vektörlerin o virüsler için yetkin olduğu örnekler var."
ÖLÜM ORANI YÜZDE 80
"Öyleyse anlamamız gereken bu iki şey, vektörlerin kuzeyine doğru yavaş ilerlemesi nedeniyle bu viral enfeksiyonların yayılması ve artan riski." dedi. Hayvanlara yönelik riske de bakarak şunları söyledi: "Ülkede istemediğimiz virüslerden biri Afrika at vebası, Birleşik Krallık'ta sahip olduğumuz tatarcık tarafından yayılabilen ölüm oranı yüzde 80. Bu farkındalık. Risk değerlendirmesi açısından sahip olmamız gerekiyor.”
"NEYİN GELECEĞİNİ BİLMİYORUZ"
Cambridge Üniversitesi Veterinerlik Bölümü Başkanı Prof James Wood, milletvekillerine, KKKA'nın bir noktada Birleşik Krallık'a ulaşmasının "yüksek olasılıkla" olduğunu, ancak hangi virüslerin ne zaman geleceğini bilmenin zor olduğunu söyledi. "Gelene kadar neyin geleceğini bilmiyoruz" dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDEN OLUYOR
"Bazı kene kaynaklı enfeksiyonların, yani Kırım-Kongo kanamalı ateşinin, bir noktada kenelerimiz aracılığıyla Birleşik Krallık'ta yayılma olasılığı yüksek" dedi. Oxford Üniversitesi Pandemi Bilimleri Enstitüsü müdürü Profesör Sir Peter Horby de iklim değişikliğinin belirli hastalıkların nerede bulunacağı haritasını karıştırdığını söyledi. "Klasik olarak bir Güney Amerika, Güneydoğu Asya hastalığı olan ve bu ülkelerde hiperendemik olan dang humması kuzeye yayıldı, şimdi Akdeniz'de bulaşma görüyorsunuz" dedi.