Çitalar, Kuzey Afrika ve Asya, onları zaten kritik derecede tehlike altındaki hayvanlar olarak görse de, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi onları 'savunmasız' olarak listeliyor. Sosyalleşmekten kaçınan bu hayvanlar yüksek hızlarıyla bunu kolayca başarılabilir. Çitalar, diğer hayvanlarla sosyalleşme konusunda o kadar endişelenebilirler ki, hep birlikte bundan kaçınırlar, bu da soylarını devam ettirecek bir eş bulma konusunda sorunlara yol açar.
SON YILLARDA YÜZDE 90 AZALDI
Vahşi doğada yaklaşık 7 bin çita kaldığı tahmin ediliyor ve Afrika'daki tarihi menzilleri son yıllarda yaklaşık yüzde 90 azaldı. Bununla birlikte, habitat kaybı, av eksikliği ve avcılara karşı savunmasızlıkları neslinin tükenme riskini artırdığından, sayılarındaki düşüşle bağlantılı tek faktör utangaçlıkları değildir. Amerika'nın Virginia eyaletindeki Metro Richmond Hayvanat Bahçesi, diğer hayvanların etrafındaki kaygılarıyla mücadele etmeye çalışırken, çitaları Kumbali'yi büyük kedinin 'duygusal destek köpeği ' olarak hareket eden sarı Labrador retriever Kago ile tanıştırdı.
BİRBİRLERİNDEN ASLA AYRILMIYORLAR
Bir sözcü, "Kumbali ve Kago tür, boyut veya renk farklılıklarını anlıyor gibi görünmüyor. Sadece kabul var. Bu eşsiz arkadaşlık milyonlarca insanın kalbini fethetti." dedi. Çift, Temmuz 2015'te henüz iki aylıkken tanıştırıldı ve o zamandan beri birbirlerinden ayrılamazlar. Aynı kapalı alanda uyum içinde yaşayan Kumbali ve Kago, günlerini birlikte oynayarak ve yemek yiyerek geçirirler, yorulduklarında ise birbirlerine sarılırlar. Sözcü, "Kumbali ve Kago harika gidiyor ve burada hayvanat bahçesinde ziyaret edilebilirler" diye ekledi.
GÜÇLÜ KARDEŞLİK BAĞINA SAHİP
"Güçlü bir kardeşlik bağına sahip olmaya devam ediyorlar. Kumbali, Kago'nun neredeyse iki katı olmasına rağmen patron Kago. Bekçiler her gün onlarla vakit geçiriyor ve ikisini de hayvanat bahçesinde yürüyüşe çıkarıyor." dedi. Mayıs 2015'te doğan Kumbali, ailesinin en küçüğüydü ve hayatta kalma şansını artırmak için hayvanat bahçesi bekçileri tarafından büyütüldü. Açıklamada, "Kardeşleri kilo almaya devam ederken o kilo vermeye başladı. İlgili personel, annesinin sekiz meme ucundan yalnızca ikisinin üç yavru için işlev gördüğünü çabucak keşfetti.
SOKAKLARA TERK EDİLMİŞTİ
"Ona anında aşık olduk ama Kumbalı'nın bir arkadaşa ihtiyacı vardı." diye ekledi. Yine Mayıs 2015'te doğan Kago, sokaklara terk edildikten sonra Alabama'daki bir sığınaktan kurtarıldı. Açıklamada, "Pençe Sanatı onu kurtardı. Virginia'ya getirildi ve sonunda onu işbirliği yapan bir kurtarma kuruluşu olan Awol Mutts aracılığıyla bulduk. Biz de ona anında aşık olduk. Ancak Kumbalı'nın onun hakkındaki görüşleri bizimkinden daha önemliydi. İkisini yavaş yavaş tanıştırdıktan sonra, hızla arkadaş unvanını aldılar.
BESLENİRKEN AYRILIYORLAR
Artık Kumbali, arkadaşı Kago ile zıplayabiliyor, koşabiliyor, yalayabiliyor ve oynayabiliyor. Diyetlerinin tamamen farklı olduğu düşünülürse, beslenme süresi biraz zorlayıcı olabilir. Aynı anda beslenirler, ancak kısa süreliğine ayrılırlar. Kumbali ve Kago hayatlarını birlikte yaşayacaklar." dedi. Metro Richmond Hayvanat Bahçesi, yalnızca çitaların korunmasına adanmış özel, uzmanlaşmış bir alan olan kendi Çita Koruma Merkezine sahiptir.
ÇİTALARI KORUMAK İÇİN BÜYÜK ÇABA BAŞLATILDI
2013 yılından bu yana 18 farklı yavrudan en az 77 çita ürettiler ve "gezegendeki en hızlı kara hayvanını kurtarmak" için çalışmalarını sürdürmeyi hedefliyorlar. Açıklamada şöyle deniyor: "Zoolojik parklarda çita yetiştirmek çok zor. Nüfusun sadece küçük bir kısmı ürüyor. Metro Richmond Hayvanat Bahçesi meydan okumaya hazırdı. Çitaların korunmasını desteklemek için büyük çabalar başlattık. Çita Koruma Merkezi'nin (CCC) inşaatına başlandı. Açıklamada şöyle deniyor.
SADECE KÜÇÜK BİR KISMI ÜRÜYOR
"Zoolojik parklarda çita yetiştirmek çok zor. Nüfusun sadece küçük bir kısmı ürüyor. Metro Richmond Hayvanat Bahçesi meydan okumaya hazırdı. Çitaların korunmasını desteklemek için büyük çabalar başlattık. Çita Koruma Merkezi'nin (CCC) inşaatına başlandı. Metro Richmond Hayvanat Bahçesi, çita yetiştirmede elde ettiğimiz muazzam başarıdan gurur duyuyor."