Dev köstebeklerin derilerinin altında kalan gözleri nasıl gördüğü konusunda herkesi hayrete düşürse de, bu hayvanlar gelişmiş koku duyuları ile yuvalarını ve gideceği yerleri koklayarak buluyorlar. Hatta hayatlarının çoğu sadece toprak altında geçiyor.
GÖZLERİ VAR AMA KÖRLER
Spalax cinsi kör köstebek fareleri oldukça ilginçtir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere, kördürler. Bu fareler, Avrasya'da yaşayan toprak kazıcı memelilerdir. Yakın zamanda meydana gelen evrimsel değişimlerin en ilginç örneklerinden biri olarak bu farelerin gözleri tam olarak oluşmaktadır.
DERİ KATMANIYLA KAPLI GÖZLER
Ancak gözlerinin üstü kalın bir deri katmanı ile kaplıdır. Bu da görüşlerinin pratik olarak sıfır olmasına neden olur. Yani bu köstebeklerde tam olarak gelişen bir göz, hiçbir işe yaramadan vücutta varlığını korumaktadır.
IŞIĞI KARANLIĞI AYIRT EDEBİLİRLER
Evrimsel süreçte toprak altı ortamına adapte olarak gözlerinin evrimsel önemi yitirilen bu canlıların bazı soylarında bulunan gözler, deri altında olmalarına rağmen halen ışığı ve karanlığı ayırt etmelerine yarar; ancak bir görüntü görmelerine yetmez. Çoğu soy hattında ise gözler ışığı bile algılayamaz.
BAHÇESİNDE BULDU
Bahçesinde bir ses duyan adam, gittiğinde sesin kaynağını bulunca telefon telefonuna sarıldı. Bulduğu yaratığın kör köstebek olduğunu anladı ve kayda aldı. Köstebek kayda alındığını görmediği için öylece kaldı.
TÜRKİYE'DE DE GÖRÜLÜYOR
Güney Avrupa'da ve Türkiye'de Batı, Kuzey ve Güneydoğu bölgeleri ile Trakya'nın Karadeniz kıyılarında yaygındır. Eklembacaklılar ve solucanlarla beslenirler ya da yuvalarında depo ederler.