İngiltere'de bulunan Bangor Üniversitesi'nden Elysha McBride ve meslektaşları, Antik Mısır'ın adeta bir "yılan yuvası" olabileceğini iddia etti.
M.Ö. 330 VE 660 YILLARI ARASI YAŞADILAR
Araştırma ekibinden akademisyenlerin The Conversation'da kaleme aldıkları ortak yazıya göre çalışma, MÖ 330 ve 660 yılları arasında Mısır'da türlü türlü yılanın yaşadığını gösteriyor.
ANTİK PAPİRÜSLERDE BULDULAR
McBride ve meslektaşları bu sonuca Eski Mısır'ın iklimini bilgisayarda modelleyerek ulaştı. Ekip aslında antik papirüslerde anlatılan ve Latince adı Dispholidus typus olan bir yılanın gizemini araştırmak üzere yola çıktı.
VÜCUTTAKİ HER BİR DELİKTEN KAN GELMESİNİ SAĞLIYOR
Güçlü zehriyle kurbanının vücudundaki her bir delikten kan gelmesine neden olan ölümcül yılan, bugün Mısır'dan 650 kilometre uzakta, Sahra altı Afrika savanlarında yaşıyor.
Eski Mısırlıların bu yılanla nasıl karşılaştığını merak eden ekip, o dönemde D.typus'un Mısır'da yaşama ihtimali olup olmadığını araştırdı. Nihayetinde iklim modelleri, Eski Mısır'ın ikliminin başlarda çok daha nemli olduğunun ve bugün orada yaşamayan birçok yılan türüne yuva olabileceğini gösterdi.
10 FARKLI YILAN TÜRÜNE ODAKLANILDI
Ekip Afrika'nın tropik bölgelerinde, Kuzey Afrika'nın Mağrip bölgesinde ve Ortadoğu'da yaşayan 10 yılan türüne odaklandı. Bu türler, bahsi geçen zaman aralığında hazırlanan ve Brooklyn Papirüsü diye bilinen tarihi metinde betimlenen yılanların özellikleriyle eşleştirilerek belirlendi.
KARA MAMBA VE KABARIK ENGEREK LİSTEDE
Söz konusu papirüste o dönemde bilinen farklı yılan türleri, bunların ısırıklarının yarattığı etkileri ve tedaviler listeleniyor. Araştırmacıların papirüsten hareketle seçtiği 10 yılan türü arasında kara mamba, kabarık engerek ve D.typus gibi Afrika'nın en kötü şöhretli yılanlarından bazıları yer aldı.
10 YILANDAN 92U BURADA YAŞIYORDU
İncelemeler, bu 10 türün 9'unun muhtemelen bir zamanlar Eski Mısır'da yaşadığını ortaya koydu. Bunlardan birçoğunun, bugünkü Sudan topraklarının kuzeyini ve Kızıldeniz kıyılarını mesken tuttuğu düşünülüyor.