Melbourne merkezli bir yılan avcısı olan Mark Pelley, hayvanı serbest bırakması için çağrıldı. Olay yerine giden uzman, onu Avustralya'daki en zehirli türlerden biri olan doğu kahverengisi olarak tanımladı. Facebook sayfası The Snake Hunter'da halkı çöplerini etrafa bırakmamaları konusunda uyardı. Pelley'in gönderisinde "Çöpünüzü çöpe atın" yazıyordu. "Diamond Creek'te bir kutuya bir doğu kahverengi yılanı yakalandı."
ISIRILMADAN KURTARMAYA ÇALIŞTI
"Yılanı yakalayıp ısırılmadan kutudan kesmek zorunda kaldım." dedi. Doğu kahverengi yılanları yaklaşık 2,1 metre uzunluğa kadar büyüyebilir ve ince bir çerçeveye sahip olabilir. Doğu ve güney Avustralya'da yaygındır ve genellikle yerleşim alanlarında bulunurlar. Avustralya Müzesi'ne göre, türlerin yayılımı yalnızca ülkenin en büyük nüfus merkezleriyle örtüşmekle kalmıyor, aynı zamanda doğulu kahverengiler insanların rahatsız olduğu alanlarda baş edebiliyor ve hatta gelişebiliyor.
EN GÜÇLÜ İKİNCİ ZEHRE SAHİP
Melbourne Üniversitesi'nin Avustralya Venom Araştırma Birimi'ne göre, Doğu kahverengileri , yalnızca iç taipanın ardından dünyadaki tüm yılanlar arasında en güçlü ikinci zehre sahip. Zehirleri birkaç pıhtılaştırıcı madde içerir ve bu da ısırılan kurbanların içten ve kontrolsüz bir şekilde kanamasına neden olur. Bir ısırık ayrıca nöbetlere, mide bulantısına ve kalp durmasına neden olabilir. Darling Downs Snake Catchers'tan Gunter Glaser daha önce Newsweek'e verdiği demeçte, doğu kahverengisinin "zehri bir yetişkini öldürecek kadar güçlü" dedi.
OLGUNLAŞTIKÇA DAHA ZEHİRLİ HALE GELİRLER
"Yılan olgunlaştıkça daha zehirli hale geliyor." dedi. 2005 ile 2015 yılları arasında tür, Avustralya'da belirlenen yılan ısırığı kurbanlarının yüzde 41'inden ve 19 ölümün 15'inden sorumluydu. Ancak yılanlar oldukça uysaldır ve yalnızca kendilerini savunmasız hissettiklerinde ısırırlar. Barossa Reptile Service'den Dan Marshall, daha önce Newsweek'e verdiği demeçte, "Doğu kahverengileri gerçekten yaygındır, ancak kargaşadan uzak durma eğilimindedir. Çoğu zaman insanlar yanlarından geçerler ve orada olduklarını asla bilmezler." dedi.
"BU MEVSİMDE ETRAFTA OLMALARINA ŞAŞIRDI"
"Yalnızca kendilerini tehdit altında hissederlerse kendilerini savunurlar. Aksi takdirde, basitçe ters yöne doğru yola çıkarlar." Avustralya'nın yılan mevsimi genellikle daha sıcak aylar olan Ekim'den Nisan'a kadar sürer. Yılanlar, soğukkanlı vücutları nedeniyle en çok bu dönemde aktiftirler. Soğuk aylarda pek hareket etmezler. Pelley'in gönderisine yorum yapan bir kişi, "Artık olmayacaklarını sanıyordum?" diye sorarak buna dikkat çekti.
KIRSAL ALANA GERİ BIRAKILDI
Başka bir Facebook kullanıcısı, "Biraz güneş kokusu alırlarsa dışarı çıkarlar" yanıtını verdi. Pelley doğu kahverengisini ısırılmadan kutudan kurtarmayı başardı ve yılan vahşi doğaya geri döndü. "Yılan, sahiplerinin talebi üzerine güvenli bir şekilde kırsal mülke geri bırakıldı" diye yazdı. Bu yüzden insanları çöplerinizi çöp kutusuna atmaya ve çöp atmamaya teşvik ediyorum” dedi.