Havaların ısınmasıyla farklı farklı hayvanlar yurdumuzda ortaya çıkmaya başladı. Yurdumuzun farklı farklı noktalarında dünyanın en zehirli yaratıklarından biri olan "argiope lobata" türü örümcek görülmeye başlandı.
AVINI YAKALAYIP YEDİ
Gümüşhane’de vatandaşlar tesadüfen dünyanın en zehirli örümceklerinden birisi olan "argiope lobata" türü örümcekle karşılaştı. Merkeze bağlı Arzular Kabaköy beldesinde daha önce görmedikleri bir örümceğe denk gelen vatandaşlar kısa süreli panik yaşarken, avını yakalayıp yiyen örümceğin o anlarını da şaşkınlıkla izledi.
KIRMIZI KODLU UYARI YAPILDI
ArzularKabaköy Beldesi Esentepe Mahallesi muhtarı Özgür Bayır ve Sedat Çiftçioğlu tarafından bulunan örümcek, farklı bir görünüme sahip olması nedeniyle tesadüfen fark edildi. Giresun, Trabzon ve Erzincan'a da kırmızı kodlu uyarı yapıldı.
EŞİNİ BİLE YİYEBİLİYOR
Fotoğrafını çekerek internetten yaptıkları araştırmada örümceğin daha önce Gümüşhane bölgesinde çok görülmeyen ve dünyanın en zehirli örümceklerinden birisi olduğunu belirleyen Bayır ve Çiftçioğlu, örümceğin eşini bile yiyebilen bir tür olduğu fakat kolay kolay insanlara saldırmadığı, güçlü zehriyle ağına takılan avını anında öldürebildiğini öğrendi.
"GECE EVİNİZE BASKIN YAPMASIN"
Uzmanlar zehirli türün yurdumuzda dolaştığını ifade ederken “Gece evinize baskın yapmasın” uyarılarında bulundu. Ender görülen örümcek türünü görüntüleyen Bayır ve Çiftçioğlu, “ArzularKabaköy beldesinde dünyada görülen en zehirli örümceklerden birisini bulduk. Yapısı çok farklı diğer örümceklerden birisi. Türkiye'de bazı bölgelerde ender olarak görünüyor. Örümceğin ağında yakaladığı avı var” ifadelerini kullandı.
ZEHRİYLE CAN KAYIPLARINA NEDEN OLABİLİR
Üzerindeki farklı desenleri ile dikkat çeken "argiope lobata" türü örümceğin, taşıdığı güçlü zehirle insan vücudundaki sinir hücrelerini öldürerek can kayıplarına neden olabileceği ancak kolay kolay insanlara saldırmadığı, ölümcül zehrinin ‘nörodejeneratif’ hastalığının tedavisinde kullanıldığı da öğrenildi.
Türkiye'de iki türü olduğu bilinen örümcek, dünya genelinde ise Afrika, Asya ve Güney Avrupa’da yaşam alanı buluyor.