Dünya üzerinde yaşayan en zehirli yılan türlerinden biri olan sarı karınlı deniz yılanı (Pelamis platurus) tropikal okyanus sularında bulunur. Tür olarak deniz yılanları grubunda yer alır.
6 AY HAMİLE KALIYORLAR
Bu yılanlar sıcak sularda ürerler ve ovovivipardırlar. Hamilelik dönemi genellikle altı ay kadar devam eder ve sonra doğum gerçekleşir.
ZEHİRLERİ BALIK AVINDA KULLANILIR
Karada çaresiz olan bu hayvanlardan bazen binlercesi bir araya gelerek su yüzeyinde bir küme oluşturabilirler. Yılanın zehiri nörotoksiktir ve balık avında kullanılır. Kobra yılanından daha zehirli olduğu düşünülüyor.
Araştırmacıların bu güne kadar tespit ettiği kadarıyla, bu türün ısırığı sonrası hayatını kaybeden insan yoktur. Deniz yılanları Elapidae ailesindeki Avustralya'nın zehirli yılanları ile yakın akrabadırlar, ancak şimdilerde Hydrophiidae adında farklı bir ailede sınıflandırılmaktadırlar.
FARKLI AİLE GRUBUNA DAHİL EDİLDİLER
Geçmişte bu aile deniz kraitleri ve gerçek deniz yılanları olmak üzere iki alt aileye ayrılmışlardı ancak son araştırmalar bu alt aile bölümlerinin uygunsuz olduğunu önermektedir.
FARKLI İSİMLER VERİLDİ
1766'da Linnaeus sarı karınlı deniz yılan için 'Anguis patura', Daudin 1803'te "Pelamis platuros' adını kullandı. 1842'de Gray yılanı Pelamis cinsine transfer ederek 'Pelamis ornata' adını kullandı.
Feminel bir ad olan 'Pelamis' genç ve küçük orkinos anlamındadır. 1872'de Stoliczka 'Pelamis platurus' adını sundu. Bugün bilim insanları arasında en çok kullanılan bilimsel ad budur.
DİĞER YILANLARA GÖRE DAHA SAKİN
Sarı karınlı deniz yılanı çok güçlü bir zehre sahip olmasına rağmen, inland taipan'a benzer şekilde diğer yılanlarla karşılaştırıldığında daha az tehlikelidir.
ZEHRİ 10 KAT DAHA GÜÇLÜ
Zehrin toksisitesi çengel burunlu deniz yılanı zehirininkinin dörtte biri kadardır ancak yine de potansiyel olarak ölümcüldür. Sarı karınlı deniz yılanı Mısır kobrasından 10 kat daha zehirli olsa da salgıladığı zehir miktarı çok daha küçüktür. Avustralya'da deniz yılanları nadiren saldırgandır ve ısırıklar yaygın değildir.