Dünyanın gözü İstanbul’da! EIT ile Türkiye Trans-Avrasya Geçidi arasında tarihi işbirliği

AB’nin önde gelen ham madde kuruluşlarından EIT ile Türkiye Trans-Avrasya Geçidi arasındaki tarihi işbirliği anlaşması İstanbul’da gerçekleşti. Bu anlaşma ile birlikte ham madde projelerinde yatırım fırsatları yaratılabilecek ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığına ve yeşil dönüşümüne katkı sağlanacak.

EIT RawMaterials - TETHYS: Trans-Avrasya Geçidi İstanbul, Türkiye'de 'EIT RawMaterials Bölgelerarası Merkezi'ni açtı.

Dünyanın en büyük hammadde tedarik platformu olan EIT RawMaterials ve Türkiye merkezli Tethys TransEurasian Gateway arasında kurulan çok kapsamlı ortaklık anlaşması, EIT RawMaterials hammadde tedarik ve yatırım platformunun yaptığı Avrupa Birliği dışındaki ilk ve en kapsamlı işbirliği olarak kayda geçecek.

Hayata geçirilen Orta Koridor girişiminin paydaşları ve çok sayıda yatırımcı İstanbul'da bir araya geldi. Madencilik, altyapı ve finans konusunda yeni anlaşmalar imzalandı.

Anlaşmalarla birlikte Orta Koridor'un transit geçiş koridoru olmaktan çıkıp ekonomi koridoru olması hedefleniyor. Çin'den başlayan Orta Koridor, Orta Asya ve Hazar bölgesini Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlıyor. Hedef Tarihi İpek Yolu'nun canlanması, bu doğrultuda İstanbul'da bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

"BİR DÖNÜŞÜMDEN GEÇİYORUZ"

Tarihi işbirliği ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ahmet Berat Çonkar şunları söyledi;  “Bir dönüşümden geçiyoruz. Bu enerji dönüşü, yeşil dönüşüm dediğimiz sistem kritik ham maddelerin, kritik minarellerin ortaya koyduğu potansiyel ile ancak gerçekleşebilir.

"EN ÖNEMLİ ANLAŞMA"

Trans-Avrasya Geçidi Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Keser Berber ise anlaşmanın önemine dikkat çekerek "Bu Türkiye ve AB arasındaki kritik ham madde sektörü odaklı gerçekten ilk ve en önemli antlaşma"

Berber ayrıca işbirliğin temel amacı ile ilgili şunları söyledi; "Kritik ham madde projeleri bulmak, geliştirmek, finanse etmek, teknoloji ve inovasyon desteği ile nitelikli insan kaynağı yetiştirmek işbirliğimizi temel amacı."

Leyla Berber yeni hedeflerini açıklayarak;  "Şimdi bu anlaşma ile birlikte uluslararası finansın Türkiye'deki, Türk Devletleri ve Moğolistan'daki maden projelerine akması aynı zamanda altyapı; bu projelerin ihtiyaç duyduğu tren, demiryolu, port, liman ya da bir dijital altyapı su süreçte karşılanması bir diğer hedefimiz" dedi.