Bir uzmana göre, Hawaii'de Maui bölgesinde yoğunlaşan orman yangınlarının, ünlü mercanları da dahil olmak üzere eyaletin çevresi üzerinde aşırı bir etkiye sahip olması bekleniyor. Yangınlar nedeniyle şimdiye kadar en az 11.000 kişi yerinden edildi ve 11 Ağustos itibariyle şu anda 50'den fazla kişi olan ölü sayısının artması bekleniyor.
KESİN NEDENİ BİLİNMİYOR
Yetkililer, yangınların kesin nedeninin bilinmediğini söylediler, ancak Ulusal Hava Durumu Servisi'nin kuru koşullar ve kuvvetli rüzgarların bir karışımının, yangınların yayılması için mükemmel koşullar yarattığı tahminine işaret ettiler.
Deniz inovasyon organizasyonu Ocean Science & Technology'nin kurucusu Mike Rees, Cuma günü Newsweek'e , yangınların adanın etrafındaki mercan yaşamını olumsuz yönde etkileyebileceği, tortulaşma da dahil olmak üzere çok endişe verici bir dizi yol olduğunu söyledi.
"FECİ ETKİLERE NEDEN OLABİLİR"
Rees, "Orman yangınları araziyi kesintiye uğratabilir ve erozyona ve kıyı sularına tortu akışına yol açarak yerel resifler üzerinde feci etkilere neden olabilir. Sedimantasyon mercan poliplerini boğar ve nihayetinde mercan sağlığını ve büyümesini etkileyen güneş ışığını engelleyebilir."
ZATEN İYİ DURUMDA DEĞİLLERDİ
Hawaii'nin resifleri uzun süredir karadan okyanusa giren kirlilikten ve turizmin olumsuz etkilerinden muzdarip. Orman yangınlarının bu etkileri yalnızca şiddetlendirmesinden korkuluyor.
"Özellikle, orman yangını, mercanları strese sokabilecek zararlı kirleticiler getirerek su kalitesini etkileyebilir ve onları hastalığa karşı çok daha duyarlı hale getirebilir. Uzun vadede, bu tür stres mercan ağartma olaylarına bile yol açabilir. Burası, mercanların bir girişimde algleri dışarı attığı yerdir. Rees, stresi azaltmak, gözle görülür bir renk kaybına ve potansiyel olarak ölüme yol açıyor" dedi. "Orman yangınının kıyıya yakınlığı, bitki örtüsünün büyük ölçüde etkilenebileceği anlamına geliyor. Bu bitki örtüsü, deniz ekosistemlerini ve mercan resiflerini desteklemek için kritik bir tamponlama sağlıyor."
SON YANGIN MERCAN ÖLÜMÜNÜ HIZLANDIRDI
Science dergisinde yayınlanan 2003 tarihli bir araştırmaya göre, bilim adamları hasarın boyutunu daha sonra bilecekler, ancak önceki kanıtlar olumsuz etkilerin daha önce de olduğunu gösteriyor. 1997'de, orman yangınları Endonezya'daki büyük mercan ölümlerinin sebebiydi. Çalışmanın bildirdiğine göre, kıyıdan yaklaşık 250 mil uzakta bulunan mercanlar, bölgedeki orman yangınları sırasında zarar gördü.
KIZIL GELGİT ORTAYA ÇIKTI
Mercanlar ölürken, zararlı bir alg patlaması olan kızıl gelgit de ortaya çıktı. Bu, kırmızı gelgit yalnızca suda aşırı kirlilik olduğunda veya sıcaklıklar alışılmadık derecede yüksek olduğunda meydana geldiğinden, dumandaki besinlerin suya girdiğini düşündürdü.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİ TAŞIYOR
Hawaii'nin mercanları, iklim değişikliği, aşırı avlanma ve ayrıca tortu ve besin kirliliği ile ilgili diğer risklerle karşı karşıyadır. Batı Maui'de tortu, yağmur yağdığında dağ yamaçlarından aşağı akar ve kirliliği okyanuslara besler. Coral Reef Resilience'ın bildirdiğine göre, her yıl yaklaşık 53 milyon galon kanalizasyonun eyaletin su yollarına girdiği tahmin ediliyor.
TURİSTLER KİRLİLİĞİ ARTTIRIYOR
Mercanlar ayrıca her yıl milyonlarca ziyaretçiyi çekmektedir. Ancak, Princeton Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından Ocak ayında Nature Sustainability dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, turistlerin mercanlarla çok sık temas kurduğunu ve kirliliğin arttığını ortaya koydu.
ACI ÇEKEN MERCANLAR KORUNACAK
Hawaii'nin resifleri, balıkçılık için yaşam alanı sağladıkları ve adanın kıyılarını fırtınalardan korudukları için ekosistem için büyük önem taşır. Bilim adamları, mercanların eyalet genelinde devam eden orman yangınlarından nasıl geri dönebileceğini henüz belirlemediler. Ancak, acı çeken mercanlara zarar vermeye devam edebilecek diğer kirleticileri ortadan kaldırmak için önemli koruma çabalarını içermesi muhtemeldir.